Hronična bubrežna slabost je progresivna bolest i na njen tok utiče pre svega aktivnost uzročne bolesti, ali i svaki drugi stres kao što je dehidratacija, razne infekcije ili uzimanje pojedinih lekova.

Hronična bubrežna slabost (insuficijencija) je sindrom koji se razvija kao posledica različitih oboljenja bubrega. Nastupa sporo i postepeno, ali bez simptoma, a kad se oni pojave, bolest je već je u poodmakloj fazi, kaže profesor dr Rajko Hrvačević, internista nefrolog i otkriva koji lekovi ubrzavaju ovaj proces.

- Za bubrežne bolesnike je važno da izbegavaju uzimanje nefrotoksičnih lekova, jer neretko se pacijenti leče sami. Najopasniji su tzv. nesteroidni antireumatici (diklofen, ibuprofen i drugi) koji imaju toksično dejstvo na bubrege i dovode do rapidnog pogoršanja bubrežne slabosti. Ovi lekovi mogu da oštete bubrege i kod zdravih osoba, recimo za samo nekoliko dana da dovedu do intersticijskog nefritisa (upale bubrega). Na sreću, ova bolest se ne javlja toliko često i, ukoliko se dijagnostikuje na vreme, može da se izleči – kaže profesor dr Rajko Hrvačević.

uzimanje-lekova-shutterstock-1106697767.jpg
Shutterstock 
nesteroidni antireumatici su posebno opasnifoto: Shutterstock

Šta im smeta od hrane

Kada j reč o ishrani, bubrezima najviše smetaju belančevine životinjskog porekla, pre svega crveno meso, jer se pokazalo da ono dovodi do takozvane hiperfiltracije u glomerulima, malim filterima kojih ima po milion u svakom bubregu, objašnjava.

proteini-shutterstock-684710068.jpg
Shutterstock 
izbegavajte crveno mesofoto: Shutterstock

- Pacijenti treba da se hrane više belim mesom, a da ishrana bude bazirana na voću i povrću. Trebalo bi smanjiti unos soli i hranu sa konzervansima – savetuje profesor dr Rajko Hrvačević.

Uzroci i simptomi

Hroničnu bubrežnu slabost primarno uzrokuju brojna oboljenja uključujući različite upalne, metaboličke ili nasledne bolesti, autoimune poput lupusa ili sistemskog vaskulitisa, bolesti mokračnih kanala, bešike i prostate.

- Ipak, ovu bolest danas najčešče uzrokuju povišen krvni pritisak i dijabetes, posebno u razvijenim zemljama. Nekada je prvi znak upravo povišen krvni pritisak, pa je neophodno da svi pacijenti sa hipertenzijom budu podvrgnuti laboratorijskim pregledima i da se zavisno od nalaza jave na pregled kod nefrologa – savetuje doktor.

Bolest bez jasnih simptoma može da traje nekoliko meseci, godina, pa čak i decenija, a danešto nije u redu otkiva se uglavnom putem laboratorijskih pretraga (patološki nalaz u mokraći, povišen serumski kreatinin i drugo).

merenje-pritiska-profimedia0308918825.jpg
Profimedia 
visok pritisak je često prvi smiptom bubrežne slabostifoto: Profimedia

- Drugi simptomi uključuju učestalo mokrenje, mokrenje tokom noći, suvoću usta i pojačanu žeđ, kao i promene u količini i izgledu mokraće (bleda, penušava mokraća ili prisustvo krvi), slabinske bolove i otoke tela. U odmaklom stadijumu praktično nema organskog sistema u našem telu koji ne može da bude pogođen - poručuje naš sagovornik.

Nataša Lazović

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.