7 kombinacija hrane i lekova koje bi trebalo izbegavati: Mogu da izazovu glavobolju, mučninu, povećanja pritiska
Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista

7 kombinacija hrane i lekova koje bi trebalo izbegavati: Mogu da izazovu glavobolju, mučninu, povećanja pritiska

Saveti stručnjaka -

Bez obzira da li se radi o lekovima ili suplementima, neki hranljivi sastojci u namirnicama mogu uticati na način na koji se lekovi metabolišu, što smanjuje njihovu apsorpciju ili ubrzava njihovu eliminaciju. Na koje lekove i namirnice treba da obratimo pažnju, savetuje dr Olga Ličina, klinički nutricionista.

- Neki lekovi se apsorbuju samo ako se uzimaju uz obrok ili ako je taj obrok sa visokim sadržajem masti. Hrana može sprečiti lek da funkcioniše onako kako bi trebalo i može da izazove poboljšanje ili pogoršanje neželjenih efekata lekova ili da izazove pojavu novih neželjenih efekata - kaže dr Ličina.

Kada hrana utiče na lekove u telu, to se naziva interakcija između hrane i leka.

Neki lekovi mogu delovati brže, sporije, bolje ili lošije na prazan stomak. Alkohol takođe ima značajan uticaj na upotrebu lekova. Konzumiranje alkohola tokom uzimanja lekova, ili pre i posle, može uticati na to kako lek deluje u telu.

Doktorka Olga Ličina, klinički nutricionista
Doktorka Olga Ličina, klinički nutricionistafoto: Privatna Arhiva

Postoji niz interakcija sa hranom i lekovima do kojih može doći. Doktorka LIčina navodi listu uobičajenih lekova i načina na koji hrana utiče na to na koji se koriste u telu:

  • Mlečni proizvodi mogu ublažiti efekte antibiotika u borbi protiv infekcija. Mlečne proizvode treba izbegavati i kod konzumacije preparata gvožđa i suplementacije gvožđem. Kalcijum, prisutan u mlečnim proizvodima i suplementima, može da ometa apsorpciju lekova za štitastu žlezdu.

Savetuje se da se hrana ne uzima 60 minuta pre i posle uzimanja hormonske supstitucije zbog mogućnosti smanjenje apsorpcije, uključujući i pića sa kofeinom.

  • Namirnice koje imaju visok procenat soli poput konzervirane hrane, grickalica, slanih sireva, gotovih jela mogu uticati na litijum koji se često koristi u lečenju bipolarnih poremećaja. Kada se slana hrana uzma zajedno sa lekovima, može uticati na ravnotežu natrijuma i litijuma u ​​telu, i dovesti do toksičnog nivoa litijuma u krvi.
Antibiotici mogu sprečiti telo da metaboliše kofein tako da on duže ostaje u digestivnom sistemu
Antibiotici mogu sprečiti telo da metaboliše kofein tako da on duže ostaje u digestivnom sistemufoto: Shutterstock
  • Treba da vodite računa o unosu hrane sa visokim sadržajem tiramina ako koristite antidepresive iz grupe MAO inhibitora. Tiramin je derivat aminokiseline tirozina. Nakon dužeg vremena, tirozin u nekim namirnicama bakterije pretvore u tiramin. Može se naći u pivu, crnom vinu, starim sirevima, prerađenom mesu, čokoladi. Kombinacija ovih lekova i hrane sa tiraminom može da dovede do povećanja krvnog pritiska i glavobolja jer MAO inhibitori blokiraju monoamin oksidazu, enzim koji razlaže višak tiramina u telu.
  • Sok od grejpfruta može da ometa neke lekove za krvni pritisak i lekove za transplantaciju organa povećavajući njihov metabolički raspad. Neki od njih su blokatori kalcijumskih kanala koji se koriste za visok krvni pritisak i anginu. Ovo se takođe dešava sa statinima koji se koriste za visok holesterol. Konzumiranje grejpfruta sa pilulama za kontracepciju može povećati nivoe estrogena u krvi. Ovo ne bi trebalo da umanji efikasnost same pilule, ali može povećati šanse za neželjene efekte kao što su osetljivost dojke, mučnina, povećano materično krvarenje, kao i rizik od nastanka krvnih ugrušaka ili raka dojke
  • Citrusno voće i sokovi poput narandže i grejpfruta, i proizvodi od paradajza imaju visok sadržaj kiselina, mogu smanjiti količinu leka koja se apsorbuje, pa se savetuje da se ne konzumiraju sa antibioticima poput penicilina.
Citrusno voće i sokovi imaju visok sadržaj kiselina pa mogu smanjiti količinu leka koja se apsorbuje
Citrusno voće i sokovi imaju visok sadržaj kiselina pa mogu smanjiti količinu leka koja se apsorbujefoto: Shutterstock

Antibiotici mogu sprečiti telo da metaboliše kofein tako da on duže ostaje u digestivnom sistemu.

  • Zeleno lisnato povrće poput kelja i brokolija sadrži vitamin K i može poništiti efekte antikoagulansne terapije, poput aspirina.
  • Alkohol pored negativnog efekta na organizam ne treba konzumirati sa mnogim lekovima. Može da produži delovanje insulina ili oralnih tableta za dijabetes, što dovodi do niskog nivoa šećera u krvi. Lekove na bazi paracetamola ne treba uzimati sa alkoholom jer dovode do oštećenja jetre. Antihistaminike ne treba uzimati sa alkoholom jer će izazvati povećanu pospanost. Lekovi koji se koriste za lečenje infekcija imaju neželjene efekte poput digestivnih tegoba u kombinaciji sa alkoholom i preporučuje da sačekate 48 sati nakon prestanka uzimanja leka pre nego što popijete čašu pića. Neki antidepresivi koji su selektivni inhibitori preuzimanje serotonina, u kombinaciji sa alkoholom mogu ubrzati efekte alkohola i učiniti ih intenzivnijim. Ova povećana intoksikacija može dovesti do oštećenja rasuđivanja i koordinacije, što može dovesti do nastanka nesreće.
Konzumiranje grejpfruta sa pilulama za kontracepciju može povećati nivoe estrogena u krvi
Konzumiranje grejpfruta sa pilulama za kontracepciju može povećati nivoe estrogena u krvifoto: Shutterstock

Ne rastvarajte lek u toplim napicima

Pre upotrebe bilo kog leka ili suplementa pročitajte uputstva, upozorenja i mere predostrožnosti za interakciju odštampane na svim etiketama i uputstvima za lekove.

- Uzmite lek sa punom čašom vode osim ako Vam doktor nije drugačije savetovao. Nemojte mešati lek u hranu ili rastavljati kapsule osim ako Vam nije savetovano da taj lek možete i tako konzumirati. Nemojte mešati lek u tople napitke, jer toplota iz napitka može uništiti efikasnost leka - napominje dr Ličina.

Obavezno obavestite svog lekara i farmaceuta o svim lekovima koje uzimate, i na recept i bez recepta. Čuvajte sve lekove u originalnim kutijama kako biste vodili računa o roku upotrebe.

Bonus video:

04:06

FARMAKOLOG UPOZORAVA: LEKOVI NA VRUĆINAMA MOGU POSTATI ŠTETNI! Evo na šta sad POSEBNO TREBA OBRATITI PAŽNJU pri uzimanju terapije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track