Slušaj vest

Šta je riboflavin (vitamin B2) i zbog čega je važan?

Razlog 1
Riboflavin je ključni nutrijent koji pomaže u procesu iskorišćavanja hrane za energiju. Igra centralnu ulogu u metabolizmu masti, proteina i ugljenih hidrata, što čini osnovu za proizvodnju ATP-a (adenozin trifosfata), molekula koji skladišti energiju.

Razlog 2
Vitamin B2 je esencijalan za održavanje normalne funkcije sluzokože, kože i očiju. Ovaj vitamin pomaže u održavanju zdravlja očnog tkiva, štiteći oči od umora i podržavajući dobar vid.

Razlog 3
Riboflavin ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja nervnog sistema. Neophodan je za rast i razvoj tkiva, uključujući mozak i periferne nerve, što direktno utiče na kognitivne funkcije i mentalno zdravlje.

vitamin B2 shutterstock_1444174253.jpg
Vitamin B2 načazi se u gljivama, mahunarkama, zelenom povrću Foto: Shutterstock

Koji su prirodni izvori vitamina B2 (riboflavina)?

  • Zeleno povrće - Brokoli, spanać i kelj su sjajni izvori riboflavina, a osim što sadrže vitamin B2, ovo povrće sadrži i mnoštvo drugih vitalnih nutrijenata i antioksidansa.
  • Avokado - namirnica bogata vitaminom B2, a sadrži i druge vitamine iz B grupe.
  • Orašasto voće - Bademi, orasi i lešnici su odlični izvori riboflavina, kao i esencijalnih masnih kiselina koje su važne za zdravlje srca i mozga.
  • Mahunarke - Sočivo, pasulj i grašak su bogati riboflavinom i predstavljaju važne namirnice za ljude koji se pridržavaju vegetarijanskoj i veganskoj ishrani.
  • Gljive Osim što su ukusne, gljive su i odličan izvor vitamina B2, naročito vrste šitake i portobelo.

Koje su prednosti korišćenja riboflavina?

  • Pravilno formiranje crvenih krvnih zrnaca - Riboflavin je ključan za sintezu hemoglobina, koji je odgovoran za transport kiseonika kroz krv. Nedostatak može dovesti do anemije.
  • Ćelijsko disanje i rast - Ovaj vitamin je neophodan za optimalno funkcionisanje ćelije i takozvano ćelijsko disanje, proces u kojem se hrana pretvara u energiju, što je temelj zdravog rasta i razvoja čoveka.
  • Zdravlje kože, kostiju i vezivnih tkiva - Riboflavin ima značajnu ulogu u održavanju optimalnog nivoa kolagena, proteina neophodnog za zdravlje kože, kostiju i tkiva.
stockphotoanemiascreening167917808.jpg
Dugotrajni nedostatak riboflavina može dovesti do anemije Foto: Shutterstock.

Koji su glavni simptomi nedostatka riboflavina?

  • Crvenilo jezika i upala usne duplje - Jedan od prvih simptoma nedostatka riboflavina je crvenilo i oticanje jezika, praćeno bolom i poteškoćama pri gutanju.
  • Bolovi u grlu - Učestali simptom koji se javlja kod deficita je upala grla, koja može biti izražena i otežavati konzumaciju uglavnom čvrste hrane.
  • Izuzetno osetljiva i razdražljiva koža - Koža može postati suva, ispucala i izuzetno osetljiva na dodir, što je direktna posledica nedostatka ovog vitamina.
  • Anemija - Dugotrajni nedostatak riboflavina može dovesti do smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca i pojave bolesti poznate kao anemija.
  • Osećaj slabosti i malaksalosti - Generalna slabost, umor, te malaksalost su česti kod osoba koje ne unose dovoljno vitamina B2, bez obzira na dovoljnu količinu sna.

Koliki je preporučen dnevni unos riboflavina?

Preporučeni dnevni unos riboflavina varira u zavisnosti od uzrasta, pola, i opšteg zdravstvenog stanja osobe. Odraslim osobama se generalno preporučuje unos između 1.1 i 1.3 mg riboflavina dnevno. Trudnicama i dojiljama može biti potrebno više, kako bi podržale svoje zdravlje i zdravlje bebe.

Izvor: totallywellness.rs/Zdravlje.Kurir.rs

Vitamin B12 je jedan od osam vitamina B koji igraju bitnu ulogu u vašem zdravlju. Saznajte u kojim namirnicama se krije.