Više dečaka nego devojčica vakcinisano protiv HPV-a u Novom Sadu: Počela i besplatna vakcinacija studenata
Foto: Shutterstock

VAŽNO

Više dečaka nego devojčica vakcinisano protiv HPV-a u Novom Sadu: Počela i besplatna vakcinacija studenata

Vesti -

Više dečaka nego devojčica vakcinisano je protiv HPV-a u Novom Sadu u poslednjih mesec dana.

U poslednjih mesec dana HPV vakcinu dobilo je 673 dece u Novom Sadu, od čega je više dečaka nego devojčica.

- Vakcinu protiv Humanog papiloma virusa (HPV) primili su 341 dečak i 332 devojčice uzrasta između devet i 19 godina - navode iz Doma zdravlja na Limanu za 021.rs.

Dr Vesna Vuleković, načelnica Službe zdravstvene zaštite dece kaže da je u poslednjih šest meseci HPV vakcinu dobilo 1.900 dece. Dodaje da je od juna 2022. godine, kada je započeta vakcinacija protiv HPV virusa, do sada 6.504 dece vakcinisano.

- U zavisnosti od uzrasta, HPV vakcina se daje u dve ili tri doze. Deca od devet do 15 godina dobijaju dve doze vakcine u razmaku od šest meseci. Deca iznad 15 godina dobijaju vakcinu u tri doze sa razmakom od dva meseca između prve dve, i četiri meseca između druge i treće doze - navodi Vuleković.

Doktorka ističe i da prvu i poslednju dozu vakcine treba dati u toku godinu dana.

- Važnost ove vakcine jeste u sprečavanju od infekcije Humanim papiloma virusom (HPV) i to onih tipova koji su najčešći uzročnici karcinoma grlića materice, koji je vodeći uzročnik smrtnosti kod žena - ističe načelnica Službe zdravstvene zaštite dece.

HPV vakcina, HPV
foto: Shutterstock, Ilustracija

HPV infekcija kod muškaraca može izazvati karcinom spoljnih polnih organa, a kod oba pola – karcinom završnog dela debelog creva, dušnika, glasnih žica, ždrela i usta, a izaziva i polne i telesne bradavice.

Shodno posledicama, kao i bogatom svetskom iskustvu primene HPV vakcine, započeta je juna 2022. godine vakcinacija devojčica i dečaka uzrasta 9 do 19 godina preporučenom HPV vakcinom u domovima zdravlja o trošku države. Aktivnu imunizaciju protiv oboljenja izazvanih HPV virusom najlakše je izvesti kod dece i mladih tokom sistematskih pregleda (koji se rutinski sprovode u neparnim razredima osnovne i srednje škole).

"Otvorena vrata" za imunizacija dece i mladih uzrasta između 9 i 19 godina, bez zakazivanja, mogu se uraditi u Domu zdravlja na Limanu od 22. do 26. aprila, u periodu od 7 do 22 časa, u sobi 43. Ovaj Dom zdravlja tom prilikom poziva da dođu i deca sa propuštenim dozama bilo koje vrste vakcine.

Počela besplatna vakcinacija studenata

U studentskim poliklinikama širom Srbije danas je počela besplatna vakcinacija studenata do 26. godina vakcinom protiv HPV virusa, javlja Radio-televizija Srbije.

Za besplatnu vakcinaciju država je obezbedila vakcine za 2.000 studenata. Ta vakcina od ranije je besplatna za populaciju do 19 godina.

Vakcine su u Studentsku poliklinu u Nišu stigle u petak, a već istog dana u popodnevnim satima počela je vakcinacija.

Vakcina se prima u tri doze - druga doza dva, a treća šest meseci posle prve.

Potrebno je da student nema navršenih 26 godina u trenutku kada prima prvu dozu.

Lekari poručuju da rizika nema.

- Preporučuje se svima. Možda je veći benefit kod devojaka koje nisu imale polne odnose, ali svakako je namenjena i osobama koje su imale odnose, rekao je Bratislav Bašić, ginekolog Studentske poliklinike u Nišu dodajući da pokriva devet podvrsta HPV virusa koji su najviše zastupljeni u patologiji koju izazivaju.

Prema podacima Instituta "Batut" u Srbiji od raka grlića materice svake godine oboli 1.100 žena, a od posledica bolesti umre njih oko 450.

Prema njegovim rečima, patologija podrazumeva od polno prenosivih bradavica kondiloma, pa čak do karcinoma grlića materice.

Prvu datu vakcinu u Nišu primio muškarac

Vakcinacija se obavlja u studentskim poliklinikama širom Srbije uz overenu zdravstvenu knjižicu, a mogu je primiti i studenti privatnih fakulteta.

- I muški pol može da primi, tako da smo imali kuriozitet - prva data vakcina u petak bila je data osobi muškog pola. Na našim sajtovima će biti, studentskim zvaničnim, dati kontakt telefoni, biće na zakazivanje zbog organizacije i prirode posla - naveo je direktor Studentske poliklinike u Nišu Radomir Pešić.

Prenela: V.N.

Izvor: 021.rs/RTS/Kurir.Zdravlje.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track