Lakim koracima do dobrog zdravlja: Stotine građana u šetnji od 5.000 koraka
Foto: Promo

Teži ravnoteži

Lakim koracima do dobrog zdravlja: Stotine građana u šetnji od 5.000 koraka

Vesti -

U okviru nacionalne kampanje "Teži ravnoteži" održana je manifestacija pod nazivom "Lakim koracima do dobrog zdravlja" u sklopu koje je organizovana šetnja od 5.000 koraka na Adi Ciganliji, a građani su imali i priliku da se konsultuju sa nutricionistom i obave pregled na medicinskoj vagi.

Ovaj događaj imao je za cilj podizanje svesti javnosti o značaju fizičke aktivnosti za očuvanje zdravlja, a simbolična šetnja od 5.000 koraka predstavlja dnevni minimum koji se preporučuje da bi se smanjio rizik od različitih oboljenja.

šetnja, manifestacija, Lakim koracima do dobrog zdravlja, kampanja, Teži ravnoteži
foto: Promo

Prema statističkim podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 2022. godine, više od 80 odsto adolescenata i 27 odsto odraslih ne ispunjava preporučene dnevne nivoe fizičke aktivnosti. Ovo je globalni fenomen koji ima duboke posledice po zdravlje i blagostanje ljudi širom sveta. Nedostatak redovne fizičke aktivnosti može da doprinese razvoju različitih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, srčane bolesti i dijabetes.

Ovaj problem stavlja značajan teret na zdravstvene sisteme i svetske ekonomije i zahteva hitnu akciju kako bi se prevazišli izazovi koje donosi nedostatak fizičke aktivnosti.

šetnja, manifestacija, Lakim koracima do dobrog zdravlja, kampanja, Teži ravnoteži
foto: Promo

Dobrobiti za celo telo

Savremena medicina fizičku aktivnost prepoznaje kao lek koji je u stanju da pomogne kod različitih bolesti. Šetnja naročito doprinosi smanjenju stresa, pomaže u gubitku telesne težine, poboljšava imuni sistem i štiti zglobove, jer je nisko-uticajna vežba. Hodanje svakog dana može smanjiti rizik od srčanih bolesti, sniziti krvni pritisak, loš holesterol (LDL) i ojačati srce.

- Podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 2022. godine govore da čak 2,5 milijarde odraslih osoba starijih od 18 godina ima prekomernu telesnu težinu, uključujući preko 890 miliona koje žive sa gojaznošću. Ovo brojka predstavlja 43 odsto punoletne svetske populacije koja ima prekomernu telesnu težinu, što je značajni porast u odnosu na 1990. godinu, kada je iznosio 25 odsto. Redovna fizička aktivnost, kao što je hodanje, može značajno doprineti opštem zdravlju stanovnika, kao i prevenciji gojaznosti - objasnio je Dimitrije Ivanović ispred Privredne komore Srbije i dodao:

Dimitrije Ivanović
Dimitrije Ivanovićfoto: Promo

- Veoma sam ponosan na ono što je do sada postignuto kroz kampanju „Teži ravnoteži“, ali i na aktivnosti koje kompanije sprovode, poput smanjenja soli, trans-masti i šećera, kao i reformulacije proizvoda, kreiranje manjih pakovanja i proizvodnju zdravijih alternativa proizvoda.

Šetnja je najlakša aktivnost

Šetnja je jedan od najlakših i najpovoljnijih oblika fizičke aktivnosti koje čovek može da praktikuje. Na primer, brza šetnja od 10 minuta dnevno donosi mnoge zdravstvene koristi i doprinosi 150 minuta nedeljne fizičke aktivnosti koja je preporučena za odrasle uzrasta od 18 do 64 godine.

šetnja, manifestacija, Lakim koracima do dobrog zdravlja, kampanja, Teži ravnoteži
foto: Promo

Male promene u svakodnevnim navikama ključne su za dugoročno očuvanje zdravlja, a redovna fizička aktivnost je neophodna za unapređenje kvaliteta života i prevenciju hroničnih bolesti.

Pripremila: N.L.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track