Zabranjuje se kontroverzni sastojak u gaziranim pićima: Izaziva glavobolje, umor, slabi pamćenje...
Foto: Shutter

hemikalija manje

Zabranjuje se kontroverzni sastojak u gaziranim pićima: Izaziva glavobolje, umor, slabi pamćenje...

Vesti -

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) više neće dozvoljavati upotrebu bromiranog biljnog ulja u prehrambenim proizvodima, saopštila je ova agencija.

Bromirano biljno ulje (BVO) je biljno ulje modifikovano hemiskim elementom bromom (Br) i koristi se u malim količinama kao stabilizator. Njegova funkcija je da spreči odvajanje sastojaka, posebno citrusnih aroma, koje bi mogle da isplivaju na vrh pića, navode iz FDA.

Desetine proizvoda, uglavnom gaziranih pića, koriste BVO kao sastojak, prema vodiču "Eat Well" koji je izdala organizacija Environmental Working Group, neprofitna istraživačka grupa koja se bavi zdravljem potrošača.

Pravilo koje više ne dozvoljava upotrebu BVO u hrani stupiće na snagu 2. avgusta, ali kompanije će imati godinu dana nakon tog datuma da promene sastav svojih proizvoda, kao i da potroše zalihe BVO-a, navodi se u saopštenju FDA.

Dodatak hrani je uklonjen sa FDA-ine liste Generalno prepoznatih kao bezbedne supstance (GRAS) 1970. godine i od tada je regulisan zakonom, saopštila je agencija. Zbog prethodnih ograničenja, samo mali broj proizvoda i dalje sadrži BVO.

sporan stabilizator citrusnih ukusa
sporan stabilizator citrusnih ukusafoto: Shutterstock

- Tokom godina, mnogi proizvođači pića reformulisali su svoje proizvode kako bi zamenili BVO alternativnim sastojkom - rekao je Džejms Džons, zamenik komesara FDA za pitanja ishrane, u izjavi iz 2023. godine.

Lista zdravstvenih problema

Bromirano biljno ulje može da se akumulira u telu i povezano je sa zdravstvenim rizicima, prema podacima organizacije EWG. Ti rizici uključuju oštećenje nervnog sistema, glavobolje, iritaciju kože i sluzokože, umor i gubitak koordinacije mišića, slabije pamćenje.

Studija iz 1976. godine otkrila je da konzumacija BVO-a kod svinja oštećuje srce, bubrege, jetru i testise.

lista predoziranja bromom je podugačka
lista predoziranja bromom je podugačkafoto: Shutterstock

FDA je u svojoj predloženoj regulativi za povlačenje BVO-a iz upotrebe citirala studiju iz 2022. godine koja je pokazala da su pacovi koji su dobijali BVO imali njegove derivate nakupljene u srcu, jetri i masnom tkivu.

Šta bi trebalo raditi?

- Važno je koliko često i u kojim količinama pijete gazirana pića. Ako neko popije jedno gazirano piće s vremena na vreme, to nije veliki problem. Međutim, ako to radite svakodnevno, trebalo bi da pažljivo proverite sastojke - savetuje dr Liana Ven.

Kod nas je bromirano biljno ulje zabranjeno za upotrebu, što ne znači da se možda ne nalazi na tržištu, potvrdila nam je nutricionista Branka Mirković.

Pripremila: N.L.

Izvor: Edition.cnn.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track