Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" prati epidemiološku situaciju u vezi sa majmunskim boginjama i u ovom trenutku nema razloga za zabrinutost, izjavila je vršilac dužnosti direktora te ustanove Verica Jovanović.

Kako je rekla, u Srbiji od 2022. godine traje kontinuirani epidemiološki nadzor nad majmunskim boginjama.

- U ovom trenutku najvažnije je da znamo ko je izazivač majmunskih boginja. Najvažnije obratiti pažnju kliničke manifestacije - rekla je Verica Jovanović za Radio-televiziju Srbije.

Ona je rekla da su slučajevi u Evropi sporadični, odnosno da ima informacija o Švedskoj.

Upitana da li "Batut" preporučuje vakcinaciju ako neko ide u afričke zemlje, ona je rekla da su lične mere zaštite najvažnije, jer je ovo bolest koja se najčešće prenosi direktnim kontaktom.

Koji su simptomi majmunskih boginja?

Stručnjaci sa Mejo klinike navode simptomi mogu da se pojave 3-17 dana nakon izlaganja virusu, a mogu da traju od 2-4 nedelje i mogu da uključuju:

Nakon jednog do četiri dana od javljanja povišene temperature, počinje da se pojavljuje osip na koži. Osip se obično prvo javlja na licu, rukama ili stopalima, a zatim se širi na druge delove tela, ali je u slučajevima povezanim sa nedavnom epidemijom često prvo bio prisutan u genitalnom području, ustima ili grlu.

Osip prolazi kroz različite faze - ravne mrlje prelaze u plikove, zatim se plikovi pune gnojem i prekrivaju krastama, a na kraju ove otpadaju tokom perioda od 2-4 nedelje, piše Mejo kinika.

Virus se može preneti dok imate simptome, dakle od trenutka kada simptomi počnu i dok se osip i kraste ne zaleče.

boginje-shutterstock-2162179689.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Porast broja obolelih od korona virusa je karakteristika svih evropskih zemalja i dodala da u Srbiji nema velikog porasta u odnosu na prošlu godinu, kaže Jovanović.

Ona je pozvala roditelje da ne odlažu vakcinaciju kada je reč o malim boginjama.

Upitana o situaciji u Novom Pazaru, Jovanović je rekla da se to povezuje s tim što se deca i dalje ne vakcinišu dovoljno i dodala da se ne razmatra pooštravanje epidemioloških mera u Srbiji.

Prenela: O.M.