10 najčešćih vrsta glavobolje: Ako se ponavljaju i traju dugo, obavezno se javite lekaru
Foto: Shutterstock

važno je da prepoznate

10 najčešćih vrsta glavobolje: Ako se ponavljaju i traju dugo, obavezno se javite lekaru

Zdravlje -

Svaka druga osoba na svetu iskusila je u prethodnih godinu dana neku vrstu glavobolje, navodi Svetska zdravstvena organizacija. Po klasifikacija, postoji oko 150 različitih glavobolja. Iako ih mi najčešće razlikujemo po mestu pojavljivanja, one ipak imaju različite uzroke, ali i simptome. Ovo su vrste glavobolja koje se najčešće javljaju, kao i njihovi uzroci.

Svakog dana 15,8 odsto svetske populacije oseća neku vrstu glavobolje. Glavobolje se prvenstveno dele na primarne i sekundarne. Iako ponekad mogu biti veoma bolne i iscrpljujuće, većina se leči sredstvima za ublažavanje bolova i nestaje u roku od nekoliko sati. Međutim, glavobolja ponekad može da ukazuju i na neko ozbiljnije zdravstveno stanje.

Migrena

Migrena često uključuje intenzivan pulsirajući bol na jednoj strani glave, a često je praćena povećanom osetljivošću na svetlost, zvuk i miris, a ponekad i mučninom i povraćanjem. Prilikom napada migrene osobe mogu da iskuse i vizuelne poremećaje kao što su linijice ili tačkice ispred očiju, delimičan gubitak vida, trnjenje i utrnulost nekog dela tela, kao i slabost u mišićima ili poteškoće sa govorom.

Ako vam se dešavaju neki od navedenih simptoma, neophodno je da se javite vašem lekaru, jer su migrene redovno ponavljaju, a ponekad mogu da traju i po nekoliko dana. Iako se ne zna njihov tačan uzrok, okidači mogu biti razni i variraju od osobe do osobe, a najčešće su to stres, poremećaj sna, hormonalni disbalans, neredovna ishrana, dehidratacija, neki lekovi, ishrana, i jako svetlo.

glavobolja, uzrok glavobolje
foto: Shutterstock

Tenziona glavobolja

Tenziona glavobolja je najčešći tip glavobolje, koja je učestalija kod žena. Bol koji ova vrsta glavobolje izaziva je tup, konstatan, i obično traje od 30 minuta do nekoliko sati. Simptomi uključuju osetljivost lica, glave, vrata i ramena, osećaj pritiska u predelu očiju, kao i osetljivost na zvuk.

Nejasno je šta tačno uzrokuje tenzijske glavobolje, ali stres, anksioznost i depresija su uobičajeni okidači, dok drugi potencijalni okidači uključuju dehidrataciju, glasan zvuk, nedostatak fizičke aktivnosti, nedovoljno kvalitetan san, nepravilno držanje tela i neredovna ishrana.

Klaster glavobolja

Klaster glavobolje su teške i ponavljajuće glavobolje, i češće pogađaju muškarce nego žene. Dešavaju se iznenadno, bez upozorenja, i traju između 15 minuta i 3 sata. U toku jednog dana može da se desi čak 8 ovakvih napada glavobolje. Glavni simptomi su intenzivan i prodoran bol iza ili oko jednog oka, a može da dođe i do suzenja očiju, otečenih kapaka, zapušenog nosa, osetljivosti na svetlost i zvuk, i osećaja uznemirenosti.

Ako se uz ove simptome javi i groznica, neophodno je da se javite lekaru. Uzrok nastanka nije još otkriven, ali studije pokazuju da se češće događaju osobama koje konzumiraju duvan.

Glavobolja izazvana fizičkim naporom

Uobičajeni izazivači ove vrste glavobolje, koja obično ne traje dugo, su trčanje, skakanje, podizanje tegova, seksualna aktivnost, naleti kašlja ili kijanja. Prezentuju se kao pulsirajući bol koji zahvata celu glavu, a češće se dešava osobama u čijoj porodičnoj istoriji postoji slučaj migrene. Neophodno je da se pri pojavi ovakve vrste glavobolje javite lekaru, jer ponekad mogu biti prouzrokovane kardiovaskulatnim problemima.

migrena
foto: Profimedia

Hipničke glavobolje

Hipnička glavobolja je retko oboljenje koje se obično prvi put manifestuje nakon 50. godine starosti, a drugo ime joj je “budilnik” glavobolja jer se često dešava tokom noći i obično ume da probudi čoveka u sred sna. Manifestuje se kao blag do umeren, pulsirajući bol, koji se javlja obično sa obe strane glave, i može da traje do tri sata. Drugi mogući simptomi uključuju mučninu i osetljivost na svetlost i zvuk.

Glavobolja izazvana prekomernom upotrebom lekova

Glavobolja koja se javlja zbog prekomerne upotrebe lekova najčešći je tip sekundarnih glavobolja i poznata je kao “povratna” glavobolja jer je obično svakodnevna, a simptomi su slični onima kod tenzijske glavobolje ili migrene. Ove glavobolje često u početku reaguju na lekove, ali posle izvesnog vremena se ponovo jave. Lekovi koji mogu da izazovu ovu vrstu glavobolje su opioidi, paracetamol, lekovi za migrenu poput triptana, aspirin ili ibuprofen.

Sinusne glavobolje

Sinusne glavobolje se javljaju prilikom upale sinusa i obično su rezultat infekcije ili alergije. Simptomi se sastoje od tupog, pulsirajućeg bola u predelu oko očiju, obraza i čela. Bol se može pogoršati kretanjem ili naprezanjem, a ponekad se može proširiti i na zube i vilicu. Ostali mogući simptomi uključuju: osećaj pritiska ili bola u predelu lica, smanjeno čulo mirisa, curenje iz nosa, zapušen nos, groznicu, umor, bol u uhu, loš zadah, kašalj i zubobolju.

Međutim, sinusne glavobolje su veoma retke i ako ne postoje nazalni simptomi, najverovatniji uzrok glavobolje je napad migrene. Ali ako se jave, neophodno je da se osoba odmah javi lekaru kako bi lečio uzrok glavobolje, odnosno upala sinusa.

glavobolja
foto: Profimedia

Glavobolje izazvane kofeinom

Ako u organizam unesete više od 400 miligrama kofeina ili 4 šoljice kafe dnevno može da vam se desi da iskusite ovu vrstu glavobolje. Međutim, ako osobe koje konzumiraju 4 šoljice kafe dnevno, smanje unos na 2 šoljice u trajanju od 2 nedelje, može se takođe dogoditi glavobolja izazvana kofeinom jer se tad organizam koji je navikao na određenu dozu “nasilno skida” sa kafe. Simptomi su umor, poteškoće sa koncentracijom, neraspoloženje, razdražljivost i mučnina, a obično traju 2 do 9 dana.

Glavobolje izazvane povredom glave

Neretko se događa da nakon povrede glave dođe do pojave glavobolje, koju obično rešavaju lekovi protiv bolova. Međutim, ako su simptomi ozbiljni ili se vremenom pogoršavaju, potrebno je hitno potražiti lekarsku pomoć. Ozbiljni simptomi posttraumatske glavobolje mogu biti nesvestica, povraćanje, gubitak pamćenja, zbunjenost, problem sa vidom ili sluhom, i mogu se javiti i nekoliko meseci nakon prvobitne povrede. Ponekad se mogu javiti svakodnevno i potrajati do 12 meseci.

Menstrualne glavobolje

Glavobolje se neretko dešavaju zbog hormonalnih promena, pa samim tim i tokom menstruacije zbog fluktuacije nivoa estrogena u organizmu žene. Obično se javljaju 2 dana pre ili 3 dana nakon menstruacije, a ponekad i tokom perioda ovulacije.

Simptomi su slični onima koje izaziva migrena, samo što mogu duže da traju. Ove glavobolje mogu da budu i posledica uzimanja oralne kontracepcije, menopauze i trudnoće jer kod sva tri slučaja dolazi do promene nivoa hormona u organizmu.

Prenela: O.M.

(izvor: medicalnewstoday.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track