Bebe u velikoj opasnosti zbog jedne pogrešne navike roditelja: Evo gde nikada ne bi smele da spavaju
Foto: Shutterstock

sindrom iznenadne smrti

Bebe u velikoj opasnosti zbog jedne pogrešne navike roditelja: Evo gde nikada ne bi smele da spavaju

Zdravlje dece -

Roditelji koji ostavljaju svoje bebe da spavaju u ljuljaškama ili kolevkama zapravo je izlažu povećanom riziku od gušenja ili sindroma iznenadne smrti.

Itraživanje koje je sproveo The Lullaby Trust među 1.000 roditelja beba mlađih od jedne godine pokazalo je da 70 odsto ispitanika pušta svoju bebu da spava u kolevci.

Izvršna direktorka The Lullaby Trust-a, Dženi Vord, ističe da ostavljanje bebe da spava u ležećem ili sedećem položaju olakšava pad glave, što sužava njihove osetljive disajne puteve.

- Bebe su najsigurnije kada spavaju na leđima na otkrivenoj, ravnoj i čvrstoj površini za spavanje, kao što su krevetac ili takozvana Mojsijeva korpa. Ovo ne samo da pomaže u smanjenju rizika od sindroma iznenadne smrti, već i pomaže da bebini disajni putevi budu otvoreni i prohodni.

Trust preporučuje da bebu uspavate na leđima i da joj lice bude otkriveno, bez previše posteljine ili dodataka tipa jastuka podstavljenih sa strane. Direktorka Vord je rekla da su proizvodi kao što su ljuljaške i kolevke korisni sve dok je beba budna i pod nadzorom.

beba treba da spava na leđima
beba treba da spava na leđimafoto: Shutterstock

- Znamo da bebe mogu da zaspe na mestima koja nisu predviđena za to. Mnogi roditelji smatraju da su stolice za hranjenje i ljuljaške korisni kada je njihova beba budna i pod nadzorom, ali nisu pogodni za spavanje - objasnila je ona.

Prebacite je u krevet

Prema Lullaby Trust-u, većina (89 procenata) iznenadnih smrti dogodi se u prvih šest meseci bebinog života. Vord je zato upozorila da roditelji moraju da budu svesni bebinog disanja, posebno kada spavaju.

Ako beba zaspi u stolici ili ljuljaški koje je drže u sedećem položaju, najbolje je da je premestite na otkrivenu, čvrstu i ravnu površinu kako bi joj disajni putevi bili otvoreni.

- Čak i ako je beba budna, ipak je važno da se uverite da joj glava nije nagnuta napred i da joj nos i usta nisu pokriveni - dodala je ona.

Pripremila: N.L.

Izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track