KIROPRAKTIČAR OTKRIVA: Evo koji je položaj najgori za SPAVANJE
Foto: Shutterstock

zdrav san

KIROPRAKTIČAR OTKRIVA: Evo koji je položaj najgori za SPAVANJE

Zdravlje -

Dobar i kralitetan san važan je kako za fizičko, tako i za psihičko zdarvlje. Položaj u kom spavamo takođe utiče dal i ćemo lepo odmoriti ili se ujutru probuditi ukočeni i sa osećajem kao da nismo spavali.

Kiropraktičarka Sarah Jane, izjavila je da je najgori položaj za spavanje na stomaku, koji bira oko sedam odsto ljudi. Većina se ipak odlučuje za spavanje na boku, a oko 38 odsto radije spava na leđima.

Ali zašto se ne preporučuje spavanje na stomaku? Prema Klinici Cleveland, postoji rizik od bolova u vratu, leđima i ramenima.

U članku klinike Cleveland o osnovama zdravlja, kiropraktičar Andrew Bang uporedio je kičmu s automobilom, a kada osoba spava na stomaku gubi prirodnu krivu kičme, prenosi Novi list.

Spavanje na stomaku takođe zahteva okretanje glave u jednom ili drugom smeru dok ležite, što može izazvati bolove u vratu. Ovaj položaj takođe nosi rizik od bolova u ramenima jer prirodno podižete ruke dok mirujete, što dodaje napetost u ramenima i rukama.

Spavanje na boku najbolje je za osobe s problemima s leđima ili vratom
Spavanje na boku najbolje je za osobe s problemima s leđima ili vratomfoto: Shutterstock

Spavanje na leđima ili boku bolje od spavanja na stomaku

Stručnjaci se uglavnom slažu da je spavanje na leđima ili boku bolje od spavanja na stomaku. Prema Klinici Cleveland, spavanje na leđima najbolji je način da izbegnete dodatni pritisak na kičmu.

Ipak, stručnjaci klinike Mejo upozoravaju da to nije najbolji izbor za ljude koji se bore s apnejom za vreme spavanja ili hrkanjem.

Spavanje na boku najbolje je za osobe s problemima s leđima ili vratom, jer stručnjaci kažu da spavanje na boku pomaže i disanju i držanju.

Strana na kojoj spavate takođe je važna. Na primer, spavanje na desnoj strani bolje je za osobe sa srčanim problemima jer ovaj položaj sprečava kretanje srca tokom spavanja.

Za osobe s problemima sa varenjem ipak je poželjno da spavaju na levom boku jer taj položaj ne stvara dodatni pritisak na stomak.

(kurir.rs/n1info.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track