Kod beba se često može javiti osip, pogotovo u pelenskoj regiji i najvećem broju slučajeva prolazi uz adekvatnu negu i terapiju koju odredi pedijatar. Međutim, u nekim situacijama osip može trajati duže, a ukoliko ga prate i drugih simptomi, važno je da se odmah javite lekaru. Stručnjak otkriva na koje znake treba da obratite pažnju.

Bivša bolničarka Niki Jurcutz na svom Instagram nalogu deli savete u kojima odgovara na neke od najčešćih neodumica roditelja i savete kako da zaštite zdravlje svoje dece, podučavajući ih jednostavnim, ali efikasnim tehnikama za prepoznavanje ozbiljnijih zdravstvenih situacija.

- Ukoliko roditelji primete osip koji ne bledi, posebno kada je praćen groznicom, to može ukazivati na stanja opasna po život kao što su meningitis ili sepsa, koja zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju - rekla je Jurcutz.

Ona je objavila je video u kom je pokazala test sa providnom čašom koju pritiska na osip na bebinoj nozi. Ako osip izbledi ili se posvetli, to je generalno manje zabrinjavajuće. Ali ako osip zadrži svoju boju ispod stakla i ne izbledi, to može ukazivati na ozbiljiniju situaciju, navodi Jurcutz.

Prenela: N.R.

Izvor: Express.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs