Kako prepoznati tahikardiju kod dece? Kardiolog izdvaja ove važne simptome

Shutterstock

Tahikardija kod dece nije veoma česta, ali se može javiti u različitim uzrastima, uključujući novorođene bebe i adolescente. Ozbiljniji oblici javljaju se kod jedno od 250 dece.

Iako normalne vrednosti brzine srčanog rada kod dece zavise od uzrasta, težine i visine, pravilo je da je što manje dete, to mu srce brže kuca, i obrnuto, kaže na Instagm profilu dečiji kardiolog prof. dr Jovan Košutić.

- Kad dođu u doba školaraca i adolescenata, broj otkucaja srca se izjednačava sa odraslima, pa svaka vrednost veća od 100 otkucaja u minuti predstavlja tahikardiju koju treba da proveri lekar - savetuje kardiolog.

Izbegnite komplikacije

Osim lupanja srca koje dete može opisati kao preskakanje ili lepršanje u grudima, simptomi mogu da uključuju vrtoglavicu, slabost, umor, bol u grudima, pa čak i kratak dah. U nekim slučajevima, dete može osećati anksioznost ili nesvesticu.

Shutterstock 
i dečje srce stradafoto: Shutterstock

- Ako vaše dete ima problema sa srčanim ritmom ili oseća bol u grudimai otežano diše, potreban mu je pregled dečjeg kardiologa kao bi se sprečile komplikacije - poručuje prof. dr Jovan Košutić.

Pripremila: Nataša Lazović