2 NEŽELJENE POSLEDICE ISPIJANJA VODE S LIMUNOM: Za jednu postoji rešenje, kod druge pomoći nema
Foto: Shutterstock

Pripazite

2 NEŽELJENE POSLEDICE ISPIJANJA VODE S LIMUNOM: Za jednu postoji rešenje, kod druge pomoći nema

Zdravlje iz Prirode -

Ispijanje vode s limunom natašte mnogima je jedan od glavnih jutarnjih rituala mnogih. Ovaj napitak ne sadrži kalorije ili šećere, poboljšava probavu, čisti telo od toksina, osigurava dozu antioksidanta i vitamina C. Uz obaveznu jutarnju dozu, mnogi je stoga piju i tokom celog dana. Međutim, voda s limunom ima i dve neželjene posledice na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Gorušica

Previše limuna "zapaliće vatru" u vašem želucu, smatraju stručnjaci. Naime, limun je jedna od najkiselijih voćki, a poznato je da upravo citrusi pojačavaju lučenje želudačnih kiselina i zato podstiču gorušicu, piše Zadovoljna.hr. Ukoliko imate ovaj problem najbolje bi bilo da zaboravite na jutarnji ritual ispijanja vode s limunom.

Isprite usta vodom nakon ispijanja vode sa limunom

voda sa limunom
foto: Shutterstock

Oštećenje zubne gleđi

Kiseline u limunu oštećuju zaštitni sloj gleđi na vašim zubima, a to može da dovede do osetljivosti zuba, pa čak i karijesa. Ako imate problema sa zubima, nikako nemojte da pijete vodu s limunom tokom celog dana ili nakon svake popijene čaše isperite usta gutljajem obične vode. Postoji još jedno rešenje - ispijanje preko slamke kako bi se izbegao kontakt sa zubima.

Pojedini nutricionisti takođe smatraju da tvrdnje o detoksikaciji organizma uz pomoć tople vode s limunom takođe nisu istinite, ali navode da ispijanje ovog napitka obezbeđuje unos C vitamina. Jedan limun sadrži preko 30 % vaše dnevne potrebe za vitaminom C koji je važan za apsorpciju gvožđa, kao i za smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Tako da voda s limunom svakako neće da naškodi osim u pomenutim slučajevima.

Prenela. V.N.

Izvor: Zadovoljna.hr/ Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track