5 PRIRODNIH SAVEZNIKA KOSTIJU: Otkrivamo vam recepte koji će pomoći u borbi protiv OSTEOPOROZE
Foto: Shutterstock

nutricionista

5 PRIRODNIH SAVEZNIKA KOSTIJU: Otkrivamo vam recepte koji će pomoći u borbi protiv OSTEOPOROZE

Zdravlje iz Prirode -

Jabukovo sirće, supa od luka, mirođija, peršun i semenke lana odlični su saveznici u borbi protiv osteoporoze.

U Srbiji, prema procenama, od osteoporoze boluje oko 400.000 ljudi, uglavnom žena. Ovo oboljenje se mahom javlja posle pedesete godine života kao posledica smanjenja koštane mase i poremećaja građe kostiju, zbog čega kosti postaju krte i podložne prelomima.

Zbog nevidljivih simptoma, ova bolest se naziva i “tihi neprijatelj”, a svetske statistike pokazuju da su svaka treća žena i svaki peti muškarac u rizku da obole od osteoporoze.

Osim menopauze, važni faktori rizika za nastajanje osteoporoze su sitne kosti, premala telesna težina i neaktivnost. Preterano uzimanje alkohola, loša ishrana i pušenje takođe povećavaju rizik.

Na sreću, osim klasične terapije postoje i prirodni preparati za jačanje kostiju, a nutricionista - dijetetičar Milka Raičević otkriva nam zašto su jabukovo sirće, supa od luka, mirođija, peršun i semenke lana odlični saveznici u borbi protiv osteoporoze.

- Promenom ishrane kosti mogu da se ojačaju ili da se barem uspori njihovo slabljenje. Postoji i nekoliko efikasnih narodnih lekova koji daju veoma dobre rezultate u preventivi i lečenju, ali svakako se pre njihovog korišćenja posavetujte sa lekarom.

Vežbanje je svakako najvažnije u prevenciji i lečenju osteoporoze, jer fizička aktivnost, uz dovoljan unos kalcijuma ishranom, prirodno podstiče izgradnju kostiju.

Jabukovo sirće

Narodni lek protiv osteoporoze je jabukovo sirće. Veruje se da ono povećava kiselost u želucu pa se kalcijum bolje apsorbuje. Preporučuje se jednu kašiku jabukovog sirćeta pre obroka razmućena u čaši tople vode.

Jabukovo Sirće
foto: Shutterstock

Supa od luka

Uzmite dve velike neočišćene, oprane glavice crnog luka i narendajte ga s ljuskom. Pržite na ulju dok luk ne dobije zlatnožutu boju. Prelijte ga litrom ključale vode i kuvajte 15 minuta na jakoj vatri. Ostavite da odstoji pola sata, procedite i podelite na tri jednake porcije. Jednu popijte istog dana, a preostali odvar tokom sledeća dva dana. Čuvajte ga u frižideru i ugrejte pre upotrebe. Kura traje mesec dana.

Pretpostavlja se da 30 do 50 odsto žena starijih od 65 godina oboli od osteoporoze, a jedna trećina od njih će doživeti prelom. Najčešće su u pitanju prelomi kuka i kičmenog stuba.

Čaj od peršuna i mirođije

Po 200 g peršuna i mirođije dobro operite i prelijte sa pola litra vruće, prokuvane vode. Prekrijte krpom i ostavite da odstoji tri sata na tamnom mestu, pa procedite. Ovu količinu čaja podelite u tri doze i popijte za jedan dan. Kura ovim čajem traje šest meseci. Pijte ga na slamku pošto visok nivo kalijuma može da ošteti zubnu gleđ.

Beli Luk, Peršun, Zadah, Neprijatni Zadah

Semenke lana

Laneno seme je mala žitarica koja može imati ogroman uticaj na zdravlje. Sadrži omega-3 masnu kiselinu, poznatu kao alfa-linoleinska ili ALA kiselina, koja jača cirkulaciju i deluje antiinflamatorno. Pomaže i kod osteoporoze tako što umanjuje rizik od preloma kostiju, a pruža umerenu zaštitu protiv dijabetesa tipa 2.

Recept za jačanje kostiju

Tri kašike ovsenih pahuljica, kašika samlevenog semena lana, prstohvat sirove golice, prstohvat sirovog suncokreta, čia seme, kašičica prepečenog susama preliti grčkim jogurtom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track