Hajdučka trava i njena primena: Eliksir koji opušta, vida rane i čisti jetru
Foto: Profimedia

živela priroda

Hajdučka trava i njena primena: Eliksir koji opušta, vida rane i čisti jetru

Zdravlje iz Prirode -

Srpski naziv hajdučka trava je dobila po tome što su hajduci njome previjali rane. Njen latinski naziv je vezuje za Ahila, grčkog junaka.

Hajdučka trava je jedna od najčešće upotrebljavanih blagotvornih biljaka u našem narodu. Koristi se za pomoć kod želudačno-crevnih oboljenja, groznice, povišenog krvnog pritiska, za čišćenje krvi, kao antikoagulantno sredstvo kod moždane i srčane tromboze.

Naročito je korisna za jetru

Naročito je korisna kod oboljenja jetre, slezine, pankreasa, kod grčeva, lupanja srca, žutice, bolova u leđima, neredovnih ili obilnih menstruacija, nesanice, čireva i hemoroida. Može se koristiti i kao kupka jer uklanja bolove u rukama i nogama. Ova „čarobna biljka“ pomaže i kod migrene, krvarenja iz nosa i nesvestice.

Čaj od hajdučke trave

Jednu kašičicu čaja hajdučke trave preliti šoljom (200 ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta, a zatim procediti. Čaj piti tri puta dnevno po jednu šolju, pre obroka. Koristan je i za obloge.

čaj možete koristiti i kao obloge
čaj možete koristiti i kao oblogefoto: Profimedia

Sveži sok

Dve šake svežih listova hajdučke trave prelije sa sa 100 ml vode i promešajte. Četiri puta na dan, uz jelo, uzima se po kašika oceđenog soka.

Bolesti jetre

Kod uvećane jetre i oslabljene funkcije ovog organa dnevno treba piti jednu do dve šolje čaja od hajdučke trave pomešanog s jednakim delovima kantariona, crnog trna i aloe vera praha (sa vrha noža).

Protiv krvnih ugrušaka

Pomešati 25 g hajdučke trave, 25 g trpuca i 25 g oskoruše. Dve kašičice mešavine preliti s 250 ml vrele vode i ostaviti da odstoji 15 minuta. Piju se dve do tri šoljice na dan. Ovim čajem izbacuje se zgrušana krv iz unutrašnjih organa nastala kao posledica lomova, uganuća ili pada.

hajdučka trava pomaže kod 'stotinu bolesti'
hajdučka trava pomaže kod "stotinu bolesti"foto: Shutterstock

Kupka protiv hemoroida

Prelijte 100 g sveže ili suve hajdučke trave litrom vrele vode. Ostavite da stoji pokriven 20 minuta, a zatim procedite. Dodajte čaj u vodu za kupanje, odnosno u vodu u koju treba sesti. Čaj se upotrebljava kod ginekoloških tegoba i hemoroida.

Biljno vino

Kašiku čaja od hajdučke trave kuvajte 10 minuta u 250 ml vina. Procedite i popijte dve šoljice ovog pripravka na dan kao sredstvo protiv krvave stolice, slabog apetita, kao i protiv kamena u bubregu, žučnim i mokraćnim kanalima.

Čaj za "vraćanje snage"

Protiv nesanice i opšte slabosti u periodu oporavka nakon teške bolesti, uveče piti po jednu šoljicu čaja od 5 g hajdučke trave prelivene sa 2,5 dl vrele vode. Ovako pripremljen čaj podstiče obrambenu funkciju tela.

Pripremila: Nataša Radosavljević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track