Rezultati studije bude nadu za deset odsto žena u reproduktivnom dobu koje žive sa ovim sindromom.

Drevno kinesko pomoćno sredstvo za malariju može da ponudi novu nadu za sve žene koje žive sa sindromom policističnih jajnika (eng. PCOS), još uvek slabo shvaćenim endokrinim poremećajem koji uzrokuje hormonsku neravnotežu, neredovne menstruacije i ciste na jajnicima.

Glavni faktori rizika

PCOS je među najčešćim poremećajima žena u reproduktivnom dobu, kaže endokrinolog prof. dr Andrea Danaif sa Medicinskog fakulteta Ajkan u Njujorku, koja proučava dijabetes i zdravlje žena.

- Policistični jajnici su glavni faktor rizika za gojaznost, dijabetes tipa 2 i srčana oboljenja i vodeći su uzrok neplodnosti – opominje prof. Dr Andrea Danaif.

Uprkos tome, ne postoji specifičan lek za PCOS, iako je nekoliko kliničkih ispitivanja u ranoj fazi trenutno u toku. Procenjuje se da deset procenata žena u reproduktivnom dobu ima ovaj sindorom, a mnoge od njih koriste kontraceptivne pilule za ublažavanje simptoma.

profimedia0187675396.jpg
Profimedia 
kontraceptivne pilule se najčešće koriste za ublažavanje simptomafoto: Profimedia

Redovniji ciklusi

U novoj studiji, derivat artemisinina - molekula koji potiče iz biljke slatkog pelina (artemisia annua), koji se u Kini upotrebljava 2.000 godina i koji se široko koristi kao pomoćno sredstvo protiv malarije od 1970-ih - pomogao je u ublažavanju simptoma PCOS-a u eksperimentima na životinjama i do sada na maloj grupi žena.

Ranije je vodeći autor studije, dr Ći-Kun Tang, otkrio da artemeter, kako je nazvao derivat, može da poveća termogenezu, podstičući metabolizam. Pokazalo se da artemether smanjuje nivo testosterona u serumu i anti-Mulerovog hormona, koji su veći kod žena sa PCOS.

Koristeći ultrazvuk, istraživači su otkrili da je broj antralnih folikula (takođe veći od normalnog sa PCOS) smanjen. Sve učesnice su imale redovne menstrualne cikluse tokom tretmana i nije bilo značajnih neželjenih efekata.

Redovni menstrualni ciklusi sugerišu da postoji ovulacija, što je uslov za začeće, a snižavanje nivoa androgena može da ublaži značajan deo simptoma PCOS-a.

probava-shutterstock-583399804.jpg
Shutterstock 
normalizuje ciklusfoto: Shutterstock

Bez uticaja na insulin

Studija, međutim, nije otkrila poboljšanje osetljivosti na insulin kod žena, što sugeriše da ciljanje androgena ne pomaže kod metaboličkih bolesti.

Pripremila: N.L.

Izvor: Živim.jutarnji.hr/Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/Zdravlje.kurir.rs