Da li ste probali čaj od lista kupine? Smiruje upalu creva i idealan je kod afta, podočnjaka, pa čak i hemoroida
Foto: Shutterstock

ne samo plod

Da li ste probali čaj od lista kupine? Smiruje upalu creva i idealan je kod afta, podočnjaka, pa čak i hemoroida

Zdravlje iz Prirode -

Kupina, latinski Rubus fruticosus, je višegodišnji žbun koji raste uz ograde, ivice šuma i puteve. Poreklom iz severnih krajeva, a u narodnoj medicini se koristi višeod dve hiljade godina.

Istorija otkriva da su Grci i Rimljani koristili njene plodove, lišće, koru i korenje za tretiranje brojnih bolesti, od blagih infekcija do otrovnih ujeda. Tokom 18. veka u Evropi je bio toliko popularna za pomoć kod gihta da su je zvali "giht bobica". Osim svima poznatog ploda kupine, blagotvorno je i lišće od koga se pravi čaj.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

Kada se upotrebljava

Čaj od lista kupne obiluje adstringentnim taninima koji deluju tako što zatežu i skupljaju tkiva, smanjujući izlučivanje tečnosti, što pomaže u zaustavljanju krvarenja, dijareje i smanjenju upale.

Kupinov list se preporučuje kod akutnih proliva, za smirenje upale crevne sluzokože i za ispiranje kod upala usne duplje. Usled stimulisanja lučenja insulina blago deluje i na sniženje nivoa šećera u krvi.

možete ga piti i rashlađenog
možete ga piti i rashlađenogfoto: Shuttertock

Koristi se i kod grlobolje, kao i kod hemoroida, dok se oblozi od čaja upotrebljavaju za ublažavanje podbuhlosti lica i očiju.

Priprema čaja

Dve čajne kašičice suvih listova kupine (naći ćete ih u biljnoj apoteci) prelijte s 250 ml kipuće vode i nakon 15 minuta procedite.

Pijte ga ili grgoljite kod bolova u grlu, upale krajnika, jednjaka, bolesnih desni i afta u ustima.

Pripremila: N.L.

Izvor: Alternativa-za-vas.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track