Svi bolovi i smetnje u predelu srca ne potiču od oboljenja srca u pravom smislu reči, to jest od neke srčane mane ili slabosti. U znatnom broju slučajeva ovi bolovi i smetnje potiču od neuravnoteženog stanja vegetativnog nervnog sistema.

Osnovne tegobe na koje se osobe sa dijagnozom nervoze srca (neurosis cordis) žale jesu bol u predelu ovog organa, otežano disanje i lupanje srca. Pri lečenju je važno da se ove osobe psihički umire i uvere da njihovo oboljenje nije teške prirode. Ukoliko i sami patite od nervoze srca probajte mešavinu nekoliko blagotvornih biljka koje smiruju i smanjuju tegobe.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

Čaj protiv nervoze srca

Potrebno vam je:

caj-od-maticnjaka-shutterstock-690635410.jpg
Shutterstock 
matičnjak je jedan od umirujućih sastojakafoto: Shutterstock

Priprema:

Jednu kašiku mešavine preliti sa pola litre ključale vode, ostaviti poklopljeno 10 minuta, procediti i piti tri puta na dan po 2 dl čaja.

Kako deluje?

Ovaj čaj deluje smirujuće na nervozu srca zahvaljujući kombinaciji biljaka koje imaju umirujuće i sedativne efekte. Glog pomaže u regulaciji rada srca i smanjenju napetosti, dok matičnjak i lavanda blago smiruju nervni sistem. Valerijana dodatno opušta i smanjuje stres, a majčina dušica i vranilova trava imaju blaga anksiolitička svojstva koja pomažu u održavanju ravnoteže između tela i uma.

Pripremila: N.L.

Izvor: Knjiga "Čarobnjaci bilja" (zbornik travara i trava)/ Zdravlje.Kurir.rs