Smokve su voćke bogate vlaknima i hranljivim materijama koji imaju brojne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje zdravlja srca i varenja i sadrže vlakna za bolje varenje. Iako su zdrave, imaju visok sadržaj šećera, pa ih treba unositi umereno.

- Možete da uživate u smokvama na nekoliko načina – u svežim, sušenim, u pečenim, ali i u džemovima - kaže Maksin Smit, registrovani dijetetičar.

Crne misijske smokve su najčešće vrste koje možete naći u prodavnicama. Ostale sorte uključuju svetlo zelenu Kalimirnu smokvu i tamno smeđu Tursku smokvu.

stockphotomanshandholdingaslicedfigoverawoodentable714734953.jpg
Shutterstock 
unutrašnje meso ima zaobljenu teksturu, punu hranljivih materija i vlakana koje pozitivno utiču na naše zdravljefoto: Shutterstock

Zbog čega su smokve zdrave?

- Smokve su prilično zdrave u umerenim količinama. One su odličan izvor vlakana, antioksidanata i drugih važnih hranljivih materijala - kaže Smit.

Smokve su slatke zbog visokog sadržaja šećera, pa je preporučljivo da ih jedete umereno ako pazite na unos šećera. Ali, visok sadržaj vlakana u smokvama može pomoći da se smanji njihov uticaj na nivo šećera u krvi.

Hranljive materije u smokvama

Vlakna: Korisne su za zdravo varenje, ublažavanje zatvora i poboljšanje zdravlja srca snižavanjem krvnog pritiska i holesterola.

Esencijalne hranljive materije: Sadrže bakar, kalijum, mangan, magnezijum i vitamin K.

- Minerali su važni za formiranje jakih kostiju, održavanje zdravog krvnog pritiska i apsorpciju hranljivih materijala iz vaše hrane - objašnjava Smit.

shutterstock-267889931.jpg
Shutterstock 
šest suvih smokava sadrži oko 24 grama šećerafoto: Shutterstock

Velika prednost smokava je njihov nutritivna vrednost. Dve sirove smokve srednje veličine od oko 17 grama imaju oko 2 grama vlakana.

Poboljšavaju varenje

Smokve obezbeđuju prebiotičke hranljive materije koje hrane dobre bakterije u crevima. Zdrav mikrobiom može doprineti boljoj imunološkoj funkciji. Smokve su posebno korisne za ljude sa sindromom iritabilnog creva (IBS-C).

profimedia0380900234.jpg
Profimedia 
Vlakna iz smokava mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2foto: Profimedia

Povoljno utiču na:

  • nadimanje
  • bol u crevima
  • ako imate problem sa naprezanjem tokom pražnjenja creva

Smokvin list pomaže u regulaciji šećera u krvi

Smokve tj. njihov list može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi. U jednoj studiji, ljudi sa dijabetesom tipa 1 koji su pili čaj od smokvinog lista imali su smanjen nivo šećera u krvi i smanjenu potrebu za insulinom za oko 12%.

Da li je u redu jeste smokve svaki dan?

Smokve su korisne, ali ih treba jesti umereno. Svakodnevno konzumiranje smokava je u redu kao deo uravnotežene ishrane, ali prekomerna količina može izazvati bolove u stomaku i dijareju zbog njihovog laksativnog efekta.

Preporuka je da jedete do četiri smokve dnevno ako imate problema sa zatvorom, dok je za redovne osobe bolje da se ograničite na dve ili tri smokve dnevno.

Prenela: N.R.

Izvor instagram video:_active_and_healthy/Zdravlje.Kurir.rs

Izvor teksta: Health.clevelandclinic.org/Zdravlje.Kurir.rs