Jedna od četiri osobe starosti 16 ili više godina sa dijabetesom tipa 1 možda se bori sa poremećajem u ishrani, otkriva nova analiza podataka o ovoj temi.

Dijabetes tipa 1 je autoimuni poremećaj u kome telo napada sopstvene ćelije koje proizvode insulin u pankreasu, čineći osobu zavisnom od ubrizganog insulina. Oko pet odsto ljudi koji imaju dijabetes, spada pod tip 1.

Novu studiju je vodila dr Pia Niemela sa Univerziteta istočne Finske. Njen tim je pogledao podatke iz 45 studija koje su uključivale skoro 11.600 ljudi sa dijabetesom tipa 1.

Oni su otkrili da preko 2.500 pacijenata, sakle skoro svaki četvrti, takođe pokazuje simptome poremećaja u ishrani.

Preskakanje doze insulina može biti opasno

Stručnjaci iz finskog tima kažu da ovo nije veliko iznenđenje i objašnjavaju da da je povećanje telesne težine problem za mnoge ljude sa dijabetesom tipa 1. Ljudi sa ovom bolešću mogu da ispolje simptome kao što su prejedanje ili smanjenje unosa hrane, ali neki takođe praktikuju „izostavljanje insulina" tj. preskakanje doza insulina što može biti veoma zabrinjavajuće i opasno.

- Namerno preskakanje ili ograničavanje doza insulina dovešće do gubitka težine, ali to takođe održava visok nivo glukoze u krvi, izbacujući upravljanje dijabetesom iz ravnoteže - objašnjava dr Niemela.

profimedia0483783210.jpg
Profimedia 

Poremećaji u ishrani ne pogađaju samo adolescente

Studija je otkrila da su žene sa dijabetesom tipa 1 sklonije poremećajima u ishrani od muškaraca, ali izgleda da godine nisu bitne.

- Često se smatra da simptomi poremećaja u ishrani utiču na adolescente i mlade odrasle osobe. Međutim, naša meta-analiza pokazuje da i odrasli imaju simptome poremećaja u ishrani, zbog čega je važno naučiti da identifikujete pacijente sa ovim poremećajem - rekla je dr Niemela.

Doktorka je naglasila da razvoj poremećaja u ishrani može podstaći komplikacije i pogoršanje bolesti kod ljudi sa dijabetesom tipa 1. Međutim, određene metode skrininga mogu pomoći lekarima da uoče znakove poremećaja u ishrani kod pacijenata.

Studija je objavljena u aprilskom izdanju časopisa Poremećaji u ishrani.

Prenela: O.M.

(izvor: usnews.com/Zdravlje.kurir.rs)