Ovaj sok ne samo da je ukusan, već sadrži i prirodne sastojke koji mogu da doprinesu smanjenju upale, a posredno i ublažavanju bolova.

U osnovi reumatoidnog artritisa je zapaljenje, a simptomi uključuju bolno krute otečene zglobove u bilo kom delu tela, sa karakterističnom jutarnjom ukočenošću. Uz redovnu terpiju, priroda nudi jednostavna rešenja koja mogu da pomognu u ublažavanju simptoma, kaže na Instagram nalogu Jadranka Radovanović, autorka brojnih knjiga o prirodnoj medicini.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

Recept za sok protiv reumatoidnog artritisa

Potrebni sastojci:

Priprema:

Dinje prepolovite, izvadite semenke, oljuštite, ubacite u sokovnik i procedite. Potom ubacite grožđe, te takođe procedite. Voće možete da procedite i kroz gazu. U dve čaše dodajte led, sipajte sok od dinja, a potom i sok od grožđa i uživajte.

voce-shutterstock-1173127648.jpg
Shutterstock 
voće puno protivupalnih sastojakafoto: Shutterstock

Kako deluje?

Grožđe je bogat izvor minerala i hranjivih sastojaka kao što su bakar, gvožđe i mangan, a svi oni potrebni su za čvrstoću kostiju.

- Crno grožđe se preporučuje u slučaju akutnog napada gihta ili reumatoidnog artritisa. Ono sadrži bioflavonoid kvercetin, snažan antioksidans koji sa vitaminom C stimuliše imuni sistem u borbi protiv infekcija i upala. Ova kombinacija ublažava bolne simptome u zglobovima i mišićima - kaže Jadranka Radovanović.

Dinja je takođe bogata antioksidansima, poput vitamina C i beta-karotena, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upale u telu. Osim toga, sadrži veliku količinu vode, što doprinosi hidrataciji, a pravilna hidratacija može da bude od ključnog značaja za održavanje zdravlja zglobova i smanjenje simptoma artritisa.

Pripremila: Nataša Lazović