Beli luk, osnovna namirnica u mnogim kuhinjama, poznat je ne samo po svom specifičnom ukusu, već i po brojnim zdravstvenim prednostima.

Njegova aktivna jedinjenja, posebno alicin, smatraju se ključnim za regulaciju nivoa šećera u krvi. Alicin je sumporno jedinjenje koje nastaje kada se beli luk zgnječi ili isecka, i dokazano ima različita korisna svojstva.

Napomena: Pre upotrebe bilo koje biljke u terapeutske svrhe obavezno se konsultujte sa svojim izabranim lekarom.

Studija iz 2006. godine povezala je konzumaciju sirovog belog luka sa nižim nivoima šećera u krvi i smanjenim rizikom od ateroskleroze. Ovo je posebno značajno s obzirom na povećan rizik od upala povezanih sa aterosklerozom kod osoba sa dijabetesom.

stockphotopeeledgarliccloseupshotonvintagewoodenbackground241855408.jpg
Shutterstock 
najkorisniji sastojak je alicin foto: Shutterstock

Prema studiji iz 2017. godine, dodavanje belog luka u ishranu kod osoba sa dijabetesom tipa 2 može da poboljša kontrolu nivoa glukoze u krvi u roku od 1-2 nedelje, a pozitivno dejstvo se nastavlja tokom 24 nedelje. Osim toga, ovo povrće dodatno utiče na regulaciju ukupnog holesterola i nivoa lipoproteina visoke/niske gustine nakon 12 nedelja korišćenja.

Čaj od belog luka je jednostavan način da ga uključite u svoju ishranu. Kada potopite čenove luka u toplu vodu, iz njega mogu da se izvuku korisna jedinjenja, uključujući alicin.

Kako napraviti čaj od belog luka?

Potrebno je:

  • 2-3 čena belog luka
  • Šolja vode
  • Po želji sok od limuna, med ili đumbir

caj-shutterstock-1084876289.jpg
Shutterstock 
čaj začinite po ukusufoto: Shutterstock

Priprema

Zagrejte vodu do ključanja. Dodajte oljušteni i zgnječeni luk, smanjite temperaturu i ostavite da se kuva 5-10 minuta. Kada se čaj ohladi, procedite ga u šolju. Možete dodati malo limunovog soka, kašičicu meda ili komadić đumbirada poboljšate ukus, ako želite.

Pijte čaj dok je topao. Za najbolje rezultate, preporučuje se da ga konzumirate ujutru ili pre obroka.

Prenela: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.Kurir.rs