Kinoa kao superhrana: Bogata je magnezijumom, cinkom i gvožđem i korisna je u prevenciji dijabetesa
Foto: Shutterstock

pomoć iz prirode

Kinoa kao superhrana: Bogata je magnezijumom, cinkom i gvožđem i korisna je u prevenciji dijabetesa

Zdravlje iz Prirode -

Kinoa pripada porodici spanaća, što znači da ne sadrži gluten i može se koristiti u različitim dijetama. Smatra se da polifenoli u kinoi doprinose njenoj sposobnosti da pozitivo utiče na skokove šećera u krvi.

Španski stručnjaci testirali su efekte kinoe, sve popularnije supernamirnice, analizirajući kako njena konzumacija utiče na osobe starije od 65 godina koje su imale predijabetes.

Predijabetes označava stanje u kojem je nivo šećera u krvi viši od normalnog, ali još na nivou koji bi formalno ukazivao na dijagnozu dijabetesa tipa 2.

Manji skokovi šećera u krvi posle uzimanja kinoe

Volonteri koji su učestvovali u studiji dobijali su hranu od brašna kinoe, uključujući testenine, kolače, hleb i krekere.

Praćenje šećera u krvi pokazalo je da su imali niže skokove šećera nakon obroka dok su pratili dijetu koju su osmislili istraživači, koji su zaključili da bi to moglo biti ključno za prevenciju dijabetesa tipa 2.

Predijabetes označava stanje u kojem je nivo šećera u krvi viši od normalnog
Predijabetes označava stanje u kojem je nivo šećera u krvi viši od normalnogfoto: Shutterstock

Mikronutrijenti u kinoi

Smatra se da sadržaj mikronutrijenata u kinoi, u poređenju sa onim u hlebu, pirinču ili krompiru, pomaže u usporavanju procesa varenja izazivajući sporije povećanje šećera u krvi.

Promena ishrane i aktivnost ključna u prevenciji dijabetesa

Sedamdeset procenata osoba sa predijabetesom razvije dijabetes, koji može biti fatalan ako se ne leči. Preporuke lekara trenutno su usmerene na promenu ishrane i više fizičke aktivnosti kako bi se sprečila pojava ove bolesti.

Kinoa je bogata hranljivim materijama

Kinoa je bogata folatima, magnezijumom, cinkom i gvožđem, kao i polifenolima. Smatra se da su polifenoli u kinoi razlog zašto njegova konzumacija može pomoći u smanjenju skokova šećera u krvi.

salata od kinoe je dobar izvor hranljivih materija
salata od kinoe je dobar izvor hranljivih materijafoto: Shutterstock

Ovaj mikronutrijent, koji se takođe nalazi u većini povrća, voća i čajeva, pomaže u usporavanju varenja ugljenih hidrata. Takođe smanjuje apsorpciju glukoze u crevima i stimuliše pankreas da proizvodi insulin, poništavajući efekat dijabetesa tipa 2.

Prenela: N.R.

Izvor: Index.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Bonus video:

05:28

OVO VOĆE I POVRĆE DELUJE IMA BLAGORODNA SVOJSTVA TOKOM LETA! Doktor otkrio koje namirnice najviše prijaju organizmu po vrućinama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track