3 promene u ishrani dovešće vas do gubitka na težini: Ne morate ići na dijetu
Foto: Shutterstock

OBRATITE PAŽNJU

3 promene u ishrani dovešće vas do gubitka na težini: Ne morate ići na dijetu

Zdravlje -

Leto dolazi, a sa njim i želja da se osećate dobro i fit. Na sreću, postizanje tog cilja ne mora da uključuje ekstremne mere ili neuspešne dijete koje će na kraju doneti više štete nego koristi.

Nekoliko jednostavnih promena u ishrani može učiniti mnogo više za naše ciljeve gubitka težine. Lični trener i konsultant za ishranu, Alana Kejt Derik, i dijetetičarka, Trista Best, otkrili su male promene u ishrani koje mogu doneti značajne rezultate.

Zamenite slatka pića vodom

Derik predlaže da počnete zamenom slatkih pića, poput gaziranih pića i sokova, zdravijim alternativama, pre svega - vodom.

- Mnoga od naših omiljenih pića su verovatno prepuna šećera, što bi moglo biti štetno po naše zdravlje iz nekoliko razloga, te kalorije se sabiraju i ne daju nikakve vredne hranljive materije, objašnjava on.

Umesto toga, možemo se odlučiti za vodu ili nezaslađene sokove.

promene u ishrani mogu učiniti das izgubimo na težini
promene u ishrani mogu učiniti das izgubimo na težinifoto: Profimedia

Dajte prednost nemasnim proteinima

Derik takođe naglašava važnost uključivanja nemasnih proteina u obroke radi optimizacije metabolizma i očuvanja čiste mišićne mase.

Uključivanje kvalitetnih izvora proteina kao što su pileća prsa, riba, tofu ili sočivo u obroke može nam pomoći da ostanemo siti. Međutim, savetuje se da pazite na veličinu porcija kako biste izbegli prekomernu potrošnju.

Jedite više probiotičke hrane

Probiotici su živi mikroorganizmi koji imaju koristi za creva i mogu doprineti poboljšanju varenja i jačanju imunog sistema.

Iako neka istraživanja ukazuju na vezu između probiotika i gubitka težine, potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdili tačni efekti na telesnu težinu, prenosi.

- Unošenje više hrane bogate probioticima može pomoći u smanjenju upale u telu. Probiotici su živi mikroorganizmi koji su korisni za zdravlje, posebno zdravlje creva. Mikrobiom creva ima ključnu ulogu u regulisanju upale u celom telu, zaključila je dijetetičarka.

Prenela: N.R.

Izvor: Index.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track