Napravite čaj od smokvinog lista: Dobar je za insulinsku rezistenciju, visok pritisak, anemiju
Foto: Profiomedia

SAVET

Napravite čaj od smokvinog lista: Dobar je za insulinsku rezistenciju, visok pritisak, anemiju

Zdravlje iz Prirode -

Čaj od smokvinog lista nazivaju „eliksirom života“, jer organizmu donosi brojne zdravstvene koristi.

Sezona smokava je u punom jeku, pa bi bilo dobro da naberete i osušite listove za čaj. List smokve bogat je antioksidansima i vlaknima, sadrži vitamine A, B1 i B2, ali i kalcijum, gvožđe, mangan, fosfor, kalijum i natrijum.

Čaj od smokvinog lista preporučuje se osobama koje se bore s insulinskom rezistencijom, visokim krvnim pritiskom, problemima sa anemijom, ali i za sve one koji žele da se reše viška kilograma.

Kako se pravi čaj od smokvinog lista?

U 200 ml provrele vode dodajte 1 do 2 kašičice zgnječenog lišća smokve. Pokrijte lonče ili šolju i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Upozorenje: Čaj od smokvinog liste ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, a svako ko se odluči na upotrebu ovog čaja trebalo bi da se posavetujte sa lekarom ili fitoterapeutom.

Čuvaju zdravlje srca i dobro varenje

Smokve su voćke bogate vlaknima i hranljivim materijama koji imaju brojne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje zdravlja srca i varenja. Iako su zdrave, imaju visok sadržaj šećera, pa ih treba unositi umereno.

Smokve su voćke bogate vlaknima i hranljivim materijama koji imaju brojne zdravstvene prednosti
Smokve su voćke bogate vlaknima i hranljivim materijama koji imaju brojne zdravstvene prednostifoto: Shutterstock

U septembru su smokve najzdravije

Treba imati na umu da se najviše antioksidanata, kao i kod većine drugih vrsta voća, nalazi u kori, pa ih treba jesti sa korom. Slovenačka istraživanja su pokazala da je druga berba bogatija antioksidansima, odnosno smokve u septembru su bogatije ovim korisnim jedinjenjima od smokava koje sazrevaju u julu.

Pripremila: Violeta Nedeljković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track