Simptomi koji ukazuju na nedostatak kalcijuma: Žene u menopauzi su posebno ugrožene
Da biste smanjili rizik od hipokalcemije, pokušajte da unosite preporučene dnevne količine kalcijuma iz namirnica kao što su jogurt, losos, brokoli ili smokve.
Kalcijum je vitalan mineral, a telu je potreban za izgradnju kostiju i zuba. Takođe je neophodan za pravilno funkcionisanje srca i drugih mišića. Kada ne unosite dovoljno kalcijuma, povećavate rizik od osteoporoze, osteopenije i hipokalcemije, dok je kod dece moguće da ne dostignu svoju punu, potencijalnu visinu.
Vegani su takođe skloniji brzom razvoju nedostatka kalcijuma jer ne jedu mlečne proizvode.
Nedostatak kalcijuma neće proizvesti kratkoročne simptome, jer telo održava njegov nivo uzimanjemdirektno iz kostiju. Ali dugotrajni manjak ovog minerala može da ima ozbiljne posledice.
Koji su simptomi hipokalcemije?
Rani stadijum nedostatka kalcijuma možda neće izazvati nikakve simptome. Međutim, simptomi će se razviti kako stanje napreduje.
Ako počnete da osećate neurološke simptome kao što su gubitak pamćenja, utrnulost i peckanje, halucinacije ili epileptične napade, ne odlažiteposetu lekaru.
Koje su moguće komplikacije?
Komplikacije hipokalcemije uključuju oštećenje očiju, abnormalan srčani ritam i osteoporozu. Uznapredovala osteoporoza može da izazove invaliditet, prelome kičme ili drugih kostiju, kao i poteškoće pri hodanju.
Ako se ne leči, nedostatak kalcijuma na kraju može da bude fatalan.
Kako se može sprečiti?
Uključite namirnice bogate kalcijumom u svakodnevnu ishranu. Stručnjaci navode da je čaša mleka ili jogurta dovoljna da unesete četvrtinu do trećinu preporučenog dnevnog unosa. Ipak budite svesni da mlečni proizvodi takođe mogu da budu bogati zasićenim mastima.
Druge namirnice bogate kalcijumom uključuju:
- Sardine (u ulju)
- Losos (ružičasti, konzerviran, sa kostima)
- Edamame (mahunarka)
- Beli pasulj
- Kupus (kuvan)
- Brokoli (kuvan)
- Smokve (suve)
- Pšenični hleb
Pripremila: N.L.
Izvor: Healthline.com/Zdravlje.kurir.rs
Šta je zapravo malaksalost, koji su mogući uzroci i kako se leči? Evo šta kažu stručnjaci sa Harvarda