Šestonedeljna konzumacija soka od brusnice poboljšala je elastičnost i glatkoću lica kod svih učesnika, a ovi efekti su bili najizraženiji kod žena od 40 i više godina.

Pokazalo se da sok od brusnice, bogat polifenolima, pozitivno utiče na zdravlje kože, lipide kože, mikrobiom kože, upale i oksidativni stres kod žena.

Starenje kože

Inače, starenje kože nastaje unutrašnjim i spoljašnjim mehanizmima.

Unutrašnje starenje je rezultat prirodne akumulacije reaktivnih vrsta kiseonika (ROS) tokom vremena, dok je spoljašnje starenje uzrokovano spoljnim faktorima kao što su izlaganje suncu, zagađenje i pušenje.

Oba procesa se mogu pripisati oksidativnom stresu, upali i naprednim krajnjim proizvodima glikacije (AGE).

koza problem shutterstock_2164207153.jpg
Shutterstock Starenje kože nastaje unutrašnjim i spoljašnjim mehanizmima.

Polifenoli

Polifenoli brusnice poboljšali su elastičnost kože na licu i podlaktici, sa najvećim efektom kod žena starijih od 40 godina, što ukazuje na snažan potencijal protiv starenja.

Mikrobiota kože, koja se sastoji od bakterija, gljivica i virusa, neophodna je za imunološku funkciju i homeostazu kože.

Polifenoli, poznati po svojim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima, proučavani su zbog svojih pozitivnih efekata na starenje kože.

Veruje se da su potrebna dalja istraživanja kako bi se u potpunosti razumeli dugoročni efekti napitaka od brusnice bogatih polifenolima na zdravlje kože, lipide i mikrobiom, kao i da bi se istražili njihovi mehanizmi delovanja u različitim populacijama.



Prenela: N.R.

Izvor: Gracija.me/Zdravlje.Kurir.rs