Ječmena voda pomaže u snižavanju holesterola: Ima još benefita za zdravlje, a evo kako da je napravite
Ječam je žitarica koja obiluje vitaminima B kompleksa, magnezijumom, manganom, selenom, cinkom, proteinima, dijetalnim vlaknima, a sve to možete iskoristiti ako napravite vodu od ječma.
Evo kako da napravite ječmenu vodu
Potrebno je:
- Isperite ječam pod tekućom vodom. Potopite ječam i ostavite da odstoji najmanje 4 sata, zatim procedite.
- Pomešajte šolju ječma sa 3-4 šolje vode. Prokuvajte, zatim smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte oko 45 minuta, dok zrna ne omekšaju.
- Ostavite da se ohladi, procedite i pijte 1 do 2 šolje dnevno, po želji, dodajte limunov sok ili med za bolji ukus.
Ječmenu vodu možete dodati u salate, variva i povrće kuvano na pari.
Zašto treba piti ječmenu vodu:
Pomaže kod urinarnih infekcija: Odličan je diuretik i pomaže funkcionisanju urinarnog trakta. Pozitivno utiče na funkciju bubrega i ima antiinflamatorno dejstvo.
Promoviše gubitak težine: Sadrži puno vlakana i dugo nas održava sitima. Pored toga, ubrzava metabolizam masti. Da biste ubrzali gubitak težine, pijte 3 čaše ječmene vode dnevno.
Smanjuje holesterol: S obzirom na to da sadrži dosta nerastvorljivih vlakana, reguliše nivo lošeg holesterola u krvi i tako pozitivno utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema
Pomaže u varenju: Alkalne je prirode i bogat vlaknima, a pomaže kod zatvora, hemoroida i gastritisa. Preporučuje se i u slučajevima dijareje, kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost i uspostavila ravnoteža elektrolita.
Neguje kožu: Pomaže kod izbacivanja toksina iz tela i na taj način održava kožu zdravom i sjajnom. Ječam sadrži azelaik, sastojak koji efikasno deluje protiv akni i smanjuje upale. Takođe možete koristiti ječmenu vodu kao masku. Nanesite na lice, ostavite da deluje 10 minuta, a zatim isperite.
Jača imunitet: Sadrži dosta blagotvornih sastojaka, kao što su vitamini B, gvožđe, cink, magnezijum, selen... Takođe, beta-glukan u ječmu igra važnu ulogu u jačanju imuniteta.
Prenela: N.R.
Izvor: Gracija.me/Zdravlje.Kurir.rs
Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike: Na listi i one uobičajene iz creva ili stolice