Spelta je stara vrsta pšenice, potekla iz Irana, ali se najčešće gaji u Evropi. Kao drevna žitarica, gaji se istim tehnikama vekovima.

Cela, ovalna zrna spelte kuvaju se poput žita ili pirinča. Međutim, najčešće se koristi u obliku brašna, koje može biti belo ili integralno, a obe vrste se koriste u pekarskim proizvodima poput hleba, kolača i mafina.

Spelta sadrži gluten, pa nije pogodna za osobe s alergijom na pšenicu ili sa celijakijom.

Nutritivne vrednosti

Spelta je bogata hranljivim materijama.

Jedna šolja kuvane spelte sadrži 10 grama proteina i osam grama vlakana, što je više u poređenju s istom porcijom kuvanog smeđeg pirinča, koja ima šest grama proteina i tri grama vlakana.

Proteini su ključni za funkcionisanje ćelija, izgradnju mišićne mase, održavanje zdrave težine i sitost. Vlakna su važna za probavu, regulaciju metabolizma i zdravlje creva.

Spelta je takođe dobar izvor magnezijuma i kalijuma, minerala koji učestvuju u regulisanju rada mišića i ravnoteži elektrolita i tečnosti u telu.

Kako pripremiti speltu

  • Da biste pripremili cela zrna spelte, potopite ih preko noći, a zatim ih kuvajte u vodi kao pirinač.
  • Možete koristiti bujon umesto vode za dodatni ukus.
  • Kada je kuvana, spelta će imati srednje meku teksturu, sličnu divljem i crnom pirinču.

Možete je dodati u salate, čorbe, kari ili koristiti kao kašu za doručak.

splet shutterstock_2222177179.jpg
Shutterstock Ova stara sorta pšenice je bogata magnezijumom i kalijumom

Upotreba brašna od spelte

Brašno od spelte može zameniti pšenično brašno u odnosu 1:1, posebno u receptima koji ne zahtevaju mnogo glutena, poput kora, kolača i mafina. Iako se može koristiti u receptima za testo (poput pice i testenine), rezultati će biti delikatniji, pa se preporučuje dodavanje vezivnih sastojaka poput jaja.

Pri zameni pšeničnog brašna speltinim, imajte na umu da integralno brašno od spelte sadrži manje skroba, što znači da će upiti manje tečnosti, te ćete možda morati da smanjite tečne sastojke u receptu. Takođe, gotov proizvod će imati jači, zemljaniji ukus i tamniju boju.

Preporučuje se da, ako prvi put koristite speltino brašno, pratite recept koji već uključuje ovaj sastojak. Takođe, možete zameniti 35-60 odsto pšeničnog brašna speltinim za bolje rezultate.

Prenela: N.R.

Izvor: Realsimple.com/Zdravlje.Kurir.rs