Slušaj vest

Mahunarke, zrelo seme ove velike biljne porodice, imaju važno mesto u ishrani širom sveta. Iako su bogate proteinima i izuzetno hranljive, često su potcenjene i nedovoljno zastupljene. Najpoznatije vrste poput pasulja, sočiva i soje, dugo su smatrane hranom siromašnih, uprkos njihovom izuzetnom nutritivnom sastavu.

Mahunarke još čine grašak, boranija, leblebije i kikiriki

Bogat izvor kvalitetnih proteina

Malo namirnica može da se takmiči sa mahunarkama. Bez obzira u kom obliku (sveže, smrznute, konzervirane ili sušene), bogate su proteinima, složenim ugljenim hidratima, vlaknima i brojnim vitaminima, mineralima i fitohemikalijama.

Pola šolje mahunarki obezbeđuje u proseku:

150 kcal

pet do 10 g proteina

manje od 1 g masti

5 g vlakana

mahunarke-pasulj.jpg
Mahunarke sadrže izoflavone koji štite od kardiovaskularnih bolesti Foto: Thinkstock

One su, pre svega, bogat izvor kvalitetnih proteina sa gotovo svim esencijalnim aminokiselinama, pa ne čudi što su odlična zamena za meso i osnova vegetarijanske i veganske ishrane.

Zdravstvene prednosti mahunarki

Kada je reč o mineralima i vitaminima, vredi istaći sadržaj gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i cinka, kao i vitamina B-kompleksa, posebno folne kiseline. Ali ono što je zaista impresivno jeste njihov fitohemijski sasatav.

Mahunarke sadrže izoflavone koji štite od kardiovaskularnih bolesti, potom saponine (prirodna biljna jedinjenja koja se nalaze u mahunarkama, žitaricama, povrću) i fitosterole koji pomažu u smanjenju holesterola u krvi.

Ako želite da smršate, mahunarke mogu da vam pomognu da se duže osećate sitim, zahvaljujući dijetalnim vlaknima koja upijaju vodu.

Takođe, imaju nizak glikemijski indeks, što znači da sporo oslobađaju glukozu u krv, obezbeđuju stabilnu energiju i odlažu osećaj gladi.

Izvor: Adiva.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Otkrite kojih 5 namirnica su odlične za probavu