6 najpopularnijih jesenjih začina: Nutricionista otkriva zašto je važno da ih koristimo baš u ovo doba godine

Jesenji začini su aromatični dodaci hrani koji često obogaćuju ukus i miris jesenjih jela. Jasna Vujičić, viši dijetolog- nutricionista izdvaja nekoliko najpopularnijih.

Shuterrstock

- Dodavanjem jesenjih začina u vaše recepte, možete obogatiti ukus i aromu jelu, stvarajući toplu i udobnu atmosfera tokom hladnijih meseci - kaže Jasna Vujičić

CIMET - je jedan od najprepoznatljvih jesenjih začina. Dodaje toplinu i slatkasti miris jelima, posebno piti od jabuka, kolačima od bundeve i vrućim napicima. Istraživanja pokazuju da antioksidansi u cimetu takođe mogu da imaju protivupalni efekat

ĐUMBIR - ima pikantan i osvažavajući ukus koji je odličan za jesenje kolače, keksiće i čajeve. Takođe đumbir poznat po svojim blagotvornim svojstvima za varenje.

Shutterstock  Đumbir ima pikantan i osvažavajući ukus, a poznat je po svojim blagotvornim svojstvima za varenje..

KARANFILIĆ - klinčići su mali, crni začini sa bogatim i pikantnim ukusom. Često se koriste u kombinaciji sa cimetom i muskantnim oraščićem za pripremu tradicionalnih jesenjih poslastica.

MUSKANTNI ORAŠČIĆ - ima toplu i bogatu aromu koja je idealna za pite, puding i razne vrste kolača. Konzumiranje manjih količina muškatnog oraščića možete ublažiti zdravstvene probleme i poboljšati ne samo fizičko već i mentalno zdravlje.

Twitter  Konzumiranje manjih količina muškatnog oraščića možete ublažiti zdravstvene probleme i poboljšati ne samo fizičko već i mentalno zdravlje.

KARDAMOM - ima bogat citrusni ukus često se koristi u kolačima, pecivima i čajevima tokom jeseni. 

Kardamom sadrži zaista visoku razinu mangana, tako da jedna žlica ovog začina sadrži 80% dnevne preporučene doze mangana.

Osim mangana, kardamom sadrži vitamine C, B6 te tiamin, riboflavin i niacin. Bogata je kalcijem, magnezijem, željezom, fosforom i cinkom. Kardamom također sadrži eterična ulja s antioksidativnim svojstvima.

PAPRIKA - posebno dimljenja paprika, može dodati toplinu jelima kao što su gulaši i pečeni krompir.

Nadijeti.com/Zdravlje.Kurir.rs