7 super namirnica za muško zdravlje: Čuvaju srce, mozak, jetru i prostatu
Foto: Shutterstock

pomoć iz prirode

7 super namirnica za muško zdravlje: Čuvaju srce, mozak, jetru i prostatu

Zdravlje muškaraca -

Postoji mnogo stvari koje muškarci mogu da promene u svom načinu života kako bi poboljšali svoje zdravlje, a najveći fokus treba da bude na ishrani. Ove specifične hranljive materije mogu pomoći kod zdravstvenih problema koji najčešće pogađaju muškarce.

- Superhrana je nutritivno bogata hrana koja je posebno korisna za zdravlje. Ona može da pomogne u očuvanju zdravlja muškaraca snabdevanjem tela ključnim hranljivim materijama - kaže nutricionista Loren Manaker.

Superhrana je dobra za sve, bez obzira na pol, ali ovih sedam sadrže specifične hranljive materije koje mogu pomoći kod zdravstvenih problema koji najčešće pogađaju muškarce.

Brokoli

Mnogo je super namirnica korisnih za zdravlje muškaraca, ali jedna od najvažnijih je brokoli.

Brokoli je veoma koristan za muškarce jer ima visok sadržaj sulforafana
Brokoli je veoma koristan za muškarce jer ima visok sadržaj sulforafanafoto: Shutterstock

Ovo zeleno povrće je puno esencijalnih hranljivih materija poput vitamina C, K i A i vlakana, kaže Manaker, dodajući da ono što brokoli zaista ističe kao superhranu za muškarce jeste visok sadržaj sulforafana, supstance koju naučnici proučavaju zbog njenog borbenog potencijala proti raka.

Losos

Masna riba generalno ima pregršt zdravstvenih prednosti, a losos je jedan od najzdravijih među njima.

Losos je izuzetno bogat omega 3 masnim kiselinama, koje su neophodne za zdravlje srca.

- Omega 3 masne kiseline iz lososa mogu da pomognu u povećanju nivoa dobrog holesterola ili HDL holesterola, koji je kod većine muškaraca genetski nizak - kaže nutricionista Ejmi Gudson.

Losos je izuzetno bogat omega 3 masnim kiselinama, koje su neophodne za zdravlje srca
Losos je izuzetno bogat omega 3 masnim kiselinama, koje su neophodne za zdravlje srcafoto: Profimedia

Manaker takođe dodaje da je losos odličan izvor proteina, hranljive materije koja je neophodna za održavanje i rast mišića, kao i vitamina D, vitalnog nutrijenta koji nedostaje mnogim ljudima, a koji igra značajnu ulogu u zdravlju kostiju i imunitetu organizma.

Pečurke

- Možda je vreme da počnete da dodajete pečurke u svoje obroke, bilo da ih dinstate ili dodajete u salate, jer je to još jedna super namirnica koja može da koristi zdravlju muškaraca – kaže Manaker.

Pečurke smanjuju rizik od hroničnih bolesti
Pečurke smanjuju rizik od hroničnih bolestifoto: Profimedia

Pečurke su izvor hranljivih materija kao što su vitamin D, selen i antioksidansi koji su neophodni za održavanje dobrog zdravlja.

Prisustvo antioksidanasa u pečurkama pomaže smanjenju rizika od hroničnih bolesti zbog njihove efikasnosti u neutralisanju štetnih slobodnih radikala.

Selen podržava imuni sistem i funkciju štitne žlezde. Na kraju, on ističe da pečurke sadrže beta-glukane, vrstu vlakana koja doprinose zdravlju srca pomažući u regulisanju nivoa holesterola.

Paradajz

Paradajz je dobro poznata super hrana bogata antioksidansima.

Likopen, jedan od antioksidanasa iz paradajza, povezuje se sa zaštitom od hroničnih bolesti, poput srčanih oboljenja i raka prostate - kaže Vajt.

Paradajz
foto: Shutterstock

Poznato je da muškarci imaju povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti i zato je važno jesti hranu koja je zdrava za srce, ali unošenje hranljivih materija poput likopena u ishranu može zaštititi i od raka prostate.

Crni pasulj

Vajt kaže da je crni pasulj takođe odlična superhrana za muškarce jer je pristupačan izvor značajnih količina vlakana, proteina i fitokemikalija.

Fitokemikalije su aktivne biljne supstance prisutne u raznim vrstama voća, povrća, mahunarki i drugih biljnih proizvoda, a istraživanja su pokazala da ove supstance mogu pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Borovnice

Borovnice su popularna super hrana poznata po svojim izuzetno moćnim antioksidansima, posebno grupi flavonoida zvanim antocijanini koji imaju mnoge zdravstvene prednosti za muškarce.

Redovna konzumacija borovnice povezana je sa gubitkom težine i održavanjem optimalne telesne težine, smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti i neuroprotekcijom.

- Ovakvi rezultati opservacionih i kliničkih ispitivanja vrlo su verovatno povezani sa visokim nivoom antocijana u borovnicama – kaže Vajt.

Polifenoli borovnice povezani sa snižavanjem nivoa LDL holesterola
Polifenoli borovnice povezani sa snižavanjem nivoa LDL holesterolafoto: Profimedia

Jogurt

Smur smatra da bi muškarci generalno trebalo da konzumiraju više jogurta jer je to veoma izbalansirana hrana i dobro zaokružen obrok za užinu ili doručak, s obzirom da sadrži masti, ugljene hidrate i proteine u kombinaciji koja se retko nalazi u drugim supernamirnicama.

Konzumiranje jogurta može pozitivno uticati na to da se svakodnevno osećate energičnije
Konzumiranje jogurta može pozitivno uticati na to da se svakodnevno osećate energičnijefoto: Shutterstock

- Punomasni jogurt (ili punomasno mleko) teže je pronaći u prodavnicama, ali će biti efikasniji u postizanju dužeg osećaja sitosti i obezbeđivanju dugotrajnog zaliha energije - kaže Smur.

Konzumiranje jogurta može pozitivno uticati na to da se svakodnevno osećate energičnije, ali neka istraživanja su pokazala i neke dugoročne koristi od konzumiranja jogurta.

Prenela: N.R.

Izvor: zivim.gloria.hr / kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track