Osnovni skrining testovi za muškarce: Čak iako osećate da ste zdravi, posetite lekara
Foto: Shutterstock

spasavaju živote

Osnovni skrining testovi za muškarce: Čak iako osećate da ste zdravi, posetite lekara

Zdravlje muškaraca -

Skrining testovi su lekarski pregledi koji imaju za cilj rano otkrivanje zdravstvenih problema kod ljudi koji nemaju simptome bolesti.

Čak i ako se osećate zdravo, trebalo bi da idete kod lekara na redovne preglede. Mnoga stanja ili bolesti mogu da se razvijaju polako tokom dužeg perioda i bez ikakvih simptoma u početku. Skrining testovi otkrivaju rane znake bolesti, što je posebno korisno, a nekad i presudno, za kasnije lečenje.

Evo najčešćih zdravstvenih problema koji muče jači pol i pregleda koje treba obaviti da biste uvek bili na vrhuncu zdravlja.

Zdravlje srca

Jedan od glavnih skrining testova za odrasle je onaj za srce i krvne sudove. Trebalo bi da posetite kardiologa najmanje jednom u dve godine nakon navršenih 45 godina života. Jednom godišnje posetite lekara opšte prakse kako biste proverili krvni pritisak i uradili laboratorijske testove.

posetite kardiologa najmanje jednom u dve godine
posetite kardiologa najmanje jednom u dve godinefoto: Shutterstock

Dijabetes

Jednom godišnje proverite nivo šećera u krvi, a lekar će na osnovu analiza i razgovora sa vama proceniti nivo rizika za dijabetes.

Sluh i vid

Slabljenje sluha i problemi sa vidom su uobičajeni s godinama. Ako imate 40 i više godina, posetite oftalmologa (i ranije ako primetite promene), a ako ste navršili 65 godina proveravajte sluh i vid na godišnem nivou.

ako ste navršili 65. proveravajte sluh i vid na godišnem nivou
ako ste navršili 65. proveravajte sluh i vid na godišnem nivoufoto: Shutterstock

Ukoliko ste redovno izloženi glasnoj buci na poslu, revnosnije kontrolišete svoj sluh.

Karcinom prostate

Razgovarajte sa svojim lekarom ako ste zabrinuti oko raka prostate, recimo, ako imate simptome (probleme sa mokrenjem) ili ako imate bliskog rođaka koji je bolovao od ove vrste kancera.

Rak debelog creva

Test iz uzorka stolice preporučuje se na svake dve godine ako imate 50 ili više godina života. Ako ste pod većim rizikom, lekar će vam možda savetovati da umesto toga uradite kolonoskopiju.

od melanoma oboljevaju i mladi
od melanoma oboljevaju i mladifoto: Shutterstock

Rak kože

Svaka tri meseca (sami) proveravajte svoje mladeže i pratite promene. Redovno posećujte dermatologa jednom godišnje radi provere celog tela, posebno ako radite na otvorenom ili imate porodičnu istoriju raka kože.

Depresija

Pojedini muškarci nisu svesni toga da pate od depresije, niti oni, niti njihova okolina. Ako se osećate potišteno, razdražljivo ili ljuto i gubite interesovanje za stvari u kojima ste obično uživali, porazgovarajte sa svojim lekarom.

Zubi

Trebalo bi da posetite stomatologa jednom godišnje.

Prenela: N.R.

Izvor:Healthdirect.gov.au/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track