Ove namirnice ublažavaju simptome endometrioze i menstrualnih bolova: Odbacite nezdravu hranu i bol će nestati
Foto: Shutterstock

savet stručnjaka

Ove namirnice ublažavaju simptome endometrioze i menstrualnih bolova: Odbacite nezdravu hranu i bol će nestati

Zdravlje žena -

Bolesti i zdravstveni problemi kao što su hronična upala, endometrioza i menstrualni bol pogađaju milione žena širom sveta. I dok je ključno pronaći medicinsko rešenje, ono se često nađe – na našem tanjiru. Zato ne smemo potceniti značaj zdrave ishrane u kontroli ovih tegoba.

Džo Travers, britanski nutricionista, osvetlila je važnost zdrave hrane u ublažavanju upalnih stanja, menstrualnih bolova i endometrioze.

Kako creva utiču na vaše zdravlje?

Zdravlje creva i hormoni su trenutno dve najrelevantnije teme u zdravlju, ali možda nije sasvim jasno koliko su usko povezani. Jednostavno je - hrana koju jedete utiče na vaše hormonsko zdravlje i obrnuto.

Većina ovih mikroorganizama se nalazi u tankom i debelom crevu i čine crevni mikrobiom. Na vaš mikrobiom utiču lekovi, genetika, životna sredina i ishrana.

Mikrobiom svake osobe je jedinstven i pomaže u održavanju svakodnevnih funkcija kao što su imunitet, mentalno zdravlje i regulacija hormona.

Možda ste već čuli za vezu creva i mozga, koja ima veze sa odnosom između mikrobioma i centralnog nervnog sistema, ali takođe ima uticaj na hormone. Iako naučnici nisu sigurni kako to funkcioniše, znaju da su centralni nervni i endokrini sistemi direktno povezani.

To znači da sve što se dešava u vašim crevima takođe utiče na vaše hormone.

Ako želite da se osećate najbolje i sprečite bolesti reproduktivnog zdravlja, možete početi tako što ćete voditi računa o svojim crevima.

Upala je prirodni odgovor tela na povredu ili infekciju.
Upala je prirodni odgovor tela na povredu ili infekciju. foto: Shutterstock

Iako životna sredina i genetika mogu uticati na zdravlje vašeg mikrobioma i hormona, možete im pomoći tako što ćete promeniti način života, a prvi korak je zdrava ishrana.

Kako vam zdrava ishrana može pomoći kod upale, endometrioze i menstrualnih bolova?

Upala je prirodni odgovor tela na povredu ili infekciju. Međutim, kada postane hronična, može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes i autoimune bolesti.

Međutim, novi dokazi sugerišu da određeni izbori u ishrani mogu pomoći u smanjenju upale i povezanih rizika.

Jo Travers, nutricionista, objašnjava da je upalu zapravo uzrokovao naš imuni sistem, koji je evoluirao da nas zaštiti, ali ponekad se to dešava kada to ne želimo.

Ishrana i zapaljenje su usko povezani. Prvo, neka hrana može izazvati upalu, kao što su zasićene masti i rafinisani ugljeni hidrati. Kada naša tela razgrađuju ovu hranu, ona proizvode zapaljiva jedinjenja.

- Međutim, s druge strane, postoji mnogo namirnica koje mogu pomoći u smanjenju upale, tako da preporučujem pravilnu ishranu svojim klijentima za lečenje upale, pa čak i endometrioze.

Važna komponenta antiinflamatorne dijete je ishrana bogata biljnim proteinima kao što su pasulj i sočivo, povrće i voće, integralne žitarice, orasi i semenke, dobre masti iz masne ribe i maslinovog ulja, koje mogu pomoći u smanjenju upale na različite načine.

Mnoge žene doživljavaju neprijatne simptome kao što su grčevi, nadimanje i promene raspoloženja tokom menstruacije. Dok lekovi bez recepta mogu obezbediti privremeno olakšanje bolova, zdrava ishrana može pružiti dugoročne koristi za smanjenje bola.

Ova hrana može pomoći u ublažavanju menstrualnih grčeva:

Đumbir

Antiinflamatorna svojstva đumbira se bore protiv bolova i upale u telu.

djumbir
foto: profmedia

Masna riba

Bogata omega-3 masnim kiselinama, koje imaju antiinflamatorna svojstva i mogu da ublaže menstrualne grčeve.

Tamna čokolada

Sadrži flavonoide koji imaju antiinflamatorna svojstva i mogu poboljšati raspoloženje.

Zeleno lisnato povrće

Bogato gvožđem, pomaže u smanjenju umora, povećava nivo energije i pomaže u ublažavanju menstrualnih grčeva.

Banane

Bogate kalijumom, pomažu u smanjenju zadržavanja vode i nadimanja tokom menstruacije. Kalijum takođe pomaže u regulisanju mišićnih kontrakcija i smanjuje grčeve i bolove tokom menstruacije.

Orašasti plodovi i semenke

Bogati magnezijumom, mogu vam dati snagu da se borite protiv grčeva i promena raspoloženja.

Put ka ublažavanju ovih izazovnih stanja počinje izborom zdrave hrane. Dok se krećemo kroz složeni odnos između ishrane, upale i reproduktivnog zdravlja, davanje prioriteta raznovrsnoj ishrani se pojavljuje kao kamen temeljac celokupnog zdravlja.

Prenela: N.R.

Izvori: Ljepotaizdravlje / zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track