Novi tretman ledom efikasan u lečenju raka dojke: Pogodan za tumore koji ne mogu da se operišu
Foto: Shutterstock

Pomeranje granica

Novi tretman ledom efikasan u lečenju raka dojke: Pogodan za tumore koji ne mogu da se operišu

Zdravlje žena -


Za pacijente koji imaju veće tumore, ali ne mogu da se podvrgnu operaciji, ovaj pristup bi mogao biti efikasniji od dosadašnjeg načina lečenja.

Nova tehnika lečenja koja zamrzava i uništava male kancerogene tumore mogla bi da ponudi novu nadu ženama sa rakom dojke koje ne mogu da se podvrgnu operaciji.

Krioablacija koristi ultrazvuk ili kompjutersku tomografiju (CT) za lociranje tumora. Male sonde nalik igli se zatim ubacuju u dojku kako bi se stvorila ledena kugla oko tumora koja ubija ćelije raka, kažu lekari iz Centra za rak Memorial Sloan Kettering u Njujorku, prenosi VebMD.

U studiji je učestvovalo 60 pacijenata koji nisu mogli da se podvrgnu operaciji ili su ih odbili zbog starosti, srčanih problema, visokog krvnog pritiska ili zato što su bili na hemoterapiji zbog drugog karcinoma.

Veličina tumora je bila od 0,3 do 9 centimetara, dok je prosečna veličina bila 2,5 centimetara. Za tumore veće od 1,4 centimetra korišćeno je više sondi. Šesnaest meseci kasnije, stopa recidiva bila je 10 %, prema ovoj studiji.

- Za pacijente koji imaju veće tumore, ali ne mogu da se podvrgnu operaciji, ovaj pristup može biti efikasniji od trenutnog lečenja, rekla je dr Jolanda Brajs, interventni radiolog u Memorijalnom centru za rak Sloun Ketering i dodala:

- Kada se leče samo zračenjem i hormonskom terapijom, tumori će se na kraju vratiti. Dakle, činjenica da smo videli stopu recidiva od 10 % je neverovatno obećavajuća.

Ona je istakla da je operacija i dalje najbolja opcija za uklanjanje tumora, ali ima na hiljade žena koje ne mogu da se operišu iz različitih razloga.

Prenela: V.N.

Izvor: Webmd.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track