Žene koje imaju dijagnozu endometrioze takođe imaju veći rizik od razvoja raka jajnika, pokazalo je novo istraživanje. Ova nova studija je potvrdila ono što su naučnici godinama spekulisali - da su ta dva stanja povezana.

Endometrioza je iscrpljujuće stanje koje se dešava kada tkivo slično sluzokoži materice raste na drugim organima. Istraživači sa Univerziteta Juta, SAD, otkrili su da osobe sa endometriozom imaju četiri puta veću šansu da razviju rak jajnika od onih koje nisu imale tu bolest.

Međutim, za žene sa nekim od težih oblika bolesti - bilo duboko infiltrirajućom endometriozom, endometriomom jajnika ili oboje - ovo je poraslo na 9,7 puta veći rizik.

ginekologija-rak-jajnika-materica.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Najčešći simptomi raka jajnika su:

Pošto ovi simptomi nisu dramatični, obično je potrebno dosta vremena da bi se žena zbog njih obratila lekaru, a bolest u međuvremenu napreduje.

Kao što ime govori, duboka infiltracija se nalazi duboko u tkivu ili organu, dok su endometriomi jajnika, ciste koje se formiraju u jajniku.

Rak jajnika je najsmrtonosniji ginekološki rak

Rak jajnika je najsmrtonosniji ginekološki rak jer se obično dijagnostikuje prekasno.Prema istraživanjima, manje od polovine (45 odsto) žena sa ovom bolešću živeće duže od pet godina od trenutka postavljanja dijagnoze.

Međutim, ako se rak jajnika otkrije rano dok je još u prvoj fazi, petogodišnja stopa preživljavanja raste na 90 procenata.

rak-grlica-materice-shutterstock-2268631425.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Rizik od raka jajnika 4,2 % veći kod žena sa endometriozom

Prethodno istraživanje je pokazalo da su žene sa endomitrozom imale samo 1,4 puta veću šansu da razviju rak jajnika, u poređenju sa opštom populacijom. Najnovija studija, objavljena u JAMA Netvork-u, sugeriše da je veza bila mnogo značajnija i stoga žene sa ovim stanjem treba pažljivije pratiti.

Istraživači su analizirali zdravstvene podatke o skoro 500.000 žena u Juti starosti od 18 do 55 godina tokom više od 20 godina. Otkrili su da je rizik od svih tipova raka jajnika bio 4,2 puta veći kod žena sa endometriozom nego kod žena bez tog stanja.

Žene sa duboko infiltrirajućom endometriozom imale su najveći rizik od raka jajnika u celini - oko 18,8 puta veći.

Žene sa dubokom infiltrirajućom endometriozom zajedno sa endometriomima jajnika imale su drugi najveći rizik, oko 13 puta veći.

Stručnjaci se nadaju da će rezultati podstaći ciljane programe skrininga i prevencije raka za žene sa endometriozom, posebno za one sa najrizičnijim podtipovima.

- Žene sa endometriozom - posebno težim podtipovima - mogu biti važna populacija za ciljani skrining i prevenciju raka - rekla je prof. Karen Sliep.

Upozoravajuća statistika za Srbiju

U našoj zemlji godišnje od raka jajnika oboli oko 800 žena, dok 450 žena izgubi bitku. Praktično, svakoga dana tri žene dobiju dijagnozu raka jajnika, a jedna premine.

Prenela: O.M.

(izvor. The Sun/Zdravlje.Kurir.rs)