NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Korišćenje mobilnog telefona više od 20 puta dnevno uništava KVALITET SPERME
Foto: Shutterstock

PAŽNJA, PAŽNJA

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE POTVRDILO: Korišćenje mobilnog telefona više od 20 puta dnevno uništava KVALITET SPERME

Zdravlje -

Tim iz Švajcarske je otkrio da ako ste koristili mobilni telefon više od 20 puta dnevno, imate 21 odsto manji broj spermatozoida u poređenju sa onima koji su ga koristili manje od deset puta dnevno.

U studiji objavljenoj u oktobru 2023, istraživači sa Univerziteta u Ženevi (UNIGE), Švajcarska, primetili su da, iako je prosečna koncentracija spermatozoida nekada bila oko 99 miliona spermatozoida po mililitru, sada je pala na manje od polovine - otprilike 47 miliona.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da koncentracija spermatozoida ispod 15 miliona po mililitru umnogome otežava mogućnost začeća. Štaviše, kada koncentracija padne ispod 40 miliona, smanjuje se verovatnoća uspešnog začeća.

Istraživački tim kaže da je ovaj značajan pad kvaliteta sperme rezultat savremenih uticaja životne sredine i načina života, kao što su gojaznost, konzumacija alkohola, stres, izloženost pesticidima i pušenje.

Među svim ovim, istraživači kažu da izlaganje elektromagnetnom zračenju sa mobilnih telefona predstavlja razlog za veliku zabrinutost.

Njihovi nalazi, detaljno prikazani u recenziranom časopisu "Steriliti and Fertiliti", ukazuju na to da rastuća zavisnost od digitalnih uređaja može duboko uticati na biološke funkcije na ranije nepriznate načine.

Spermatozoidi, Sperma
foto: Profimedia

Dr Rita Rahban, viši istraživač i asistent u nastavi na Odeljenju za genetsku medicinu i razvoj na UNIGE-u, ističe poseban pristup studije.

U saopštenju za štampu, ona je prokomentarisala da su prethodne studije koje su procenjivale odnos između upotrebe mobilnih telefona i kvaliteta sperme sprovedene na „relativno malim“ uzorcima učesnika i obično nisu uzimale u obzir način života.

Učesnici su takođe bili regrutovani iz klinika za plodnost, za koje je dr Rahban rekao da je „dovelo do neubedljivih rezultata“ jer verovatno nije predstavljalo karakteristike semena šire populacije.

Da bi se prilagodio ovome, tim dr Rahbana analizirao je podatke od 2.886 zdravih švajcarskih muškaraca između 18 i 22 godine – što predstavlja aktivnu dob za reproduktivno zdravlje i angažovanje u tehnologiji. Ovi učesnici su sami prijavili detalje o svojim životnim izborima, opštem zdravlju i, posebno, obrascima korišćenja mobilnih telefona.

Nalazi studije su u najmanju ruku bili intrigantni. Muškarci koji su koristili mobilni telefon više od 20 puta dnevno pokazali su koncentraciju sperme od 44,5 miliona po mililitru. Nasuprot tome, muškarci koji su koristili svoje telefone manje od jednom nedeljno pokazali su veću koncentraciju sperme od 56,5 miliona po mililitru. Ovo je označilo značajno smanjenje koncentracije sperme za 21% među najtežim korisnicima u poređenju sa onima koji su minimalno koristili svoje mobilne telefone.

Istina, neki naučnici su odmah izrazili rezrervu prema ovom istraživanju.

- Pre nego što odustanete od mobilnog telefona, dozvolite mi da objasnim šta ova studija nije pokazala. Iako je broj spermatozoida bio manji, ipak je bio daleko iznad nivoa koji ugrožavaju plodnost - rekao je prof. Rob Galovai iz Univerzitetske bolnice u Brajtonu i Saseksu za "Daily Mail".

Prenela V.N.

Izvor: TheHealthy/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track