10 RAZLOGA NAGLOG POVEĆANJA TEŽINE: Ako vam se ovo dešava, moraćete na OZBILJAN PREGLED
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

10 RAZLOGA NAGLOG POVEĆANJA TEŽINE: Ako vam se ovo dešava, moraćete na OZBILJAN PREGLED

Zdravlje -

Ukoliko inače vežbate i hranite se zdravo ali u određenom periodu proredite trenitnge zbog previše obaveza ili jedete malo više nego obično i ne poštujete svoj režim ishrane, može se desiti da počnete da dobijate na kilaži. Međutim, ako doživljavate brzo povećanje težine bez očiglednih razloga, to nekada može biti znak drugih zdravstvenih problema.

Da biste razumeli problem, prvo je važno razumeti šta predstavlja brzo dobijanje na težini.

- Brzo povećanje telesne težine može se definisati kao dobijanje više od 2 kilograma mesečno - objasnio je Skot Norda.

Nagli porast kilograma ukazuje na probleme sa jetrom, bubrezima, srcem

Doktor Norda ističe da bi brzo povećanje telesne težine moglo biti simptom ozbiljnijeg stanja, kao što je loše funkcionisanje srca. Američko udruženje za srce kaže da bi dobijanje oko 1 kilograma toku dana ili 2 kilograma za nedelju dana moglo biti znak zadržavanja tečnosti.

Dok će vaš nivo hidratacije varirati iz dana u dan, povećanje telesne težine u kombinaciji sa kratkim dahom, otokom ili konfuzijom može ukazivati na srčanu insuficijenciju. Ako primetite da vaše srce ne radi kako bi trebalo, praćenje ovih simptoma i obaveštavanje lekara može pomoći u upravljanju vašim stanjem.

Problemi sa bubrezima i jetrom takođe mogu biti potencijalni uzrok. Ako vaši bubrezi ne filtriraju dobro toksine iz vašeg tela, primetićete oticanje nogu ili stopala što može dovesti do brzog povećanja telesne težine, navodi portal Medikal Njuz Tudej.

Pojedini lekovi mogu doprineti vašem brzom dobijanju na težini.
Pojedini lekovi mogu doprineti vašem brzom dobijanju na težini.foto: Shutterstock

Simptomi problema sa bubrezima uključuju grčeve u mišićima, umor i suvu kožu koja svrbi, dok ngomilavanje tečnosti oko stomaka može značiti cirozu jetre, a ona je često praćena bolom u stomaku i otežanim disanjem.

Poremećaj spavanja i lekovi mogu dovesti do povećanja težine

Doktor Norda je takođe ukazao na poremećaje spavanja kao čest uzrok brzog povećanja telesne težine. Pošto problemi sa spavanjem mogu poremetiti hormone koji regulišu vaš apetit i izazvati žudnju za nezdravom hranom, mogli biste da primetite nekoliko dodatnih kilograma na vagi.

Takođe je važno razmotriti da li ste možda započeli sa uzimanjem novog leka koji ima neželjeno dejstvo, napominje dr Norda. Antidepresivi, kortikosteroidi i lekovi protiv dijabetesa ili visokog krvnog pritiska mogu dovesti do povećanja telesne težine.

Pored toga, trauma ili stres izazvan načinom života mogu doprineti vašem brzom dobijanju na težini. Članak iz 2014. u JAMA Psichiatry otkrio je da je doživljavanje simptoma PTSP-a (posttraumatski stresni poremećaj) povezano sa većim rizikom od prekomerne težine ili razvoja gojaznosti.

Uzroci naglog porasta težine mogu bit hipotireoza, neravnoteža hormona, depresija, insulinska rezistencija
Uzroci naglog porasta težine mogu bit hipotireoza, neravnoteža hormona, depresija, insulinska rezistencijafoto: Shutterstock

Nekada su hormoni krivci

Ipak, drugi uzroci za brzo dobijanje na težini koje takođe treba uzeti u obzir, prema doktoru Noordi, uključuju nekontrolisani hipotireozu, neravnotežu hormona poput PCOS-a ili menopauze, depresiju i insulinsku rezistenciju.

- Važno je potražiti medicinsku pomoć ako vaši napori da regulišete težinu uz pomoć ishrane i promena načina života ne funkcionišu ili ako nemate očigledan uzrok koji bi mogao da ukazuje na povećanje telesne težine - zaključio je Noorda.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/healthdigest.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track