KONAČNO OTKRIVEN UZROK MIGRENE: Tajna ali i rešenje za glavobolje krije se u OVIM MIŠIĆIMA
Foto: Promo

NAUČNICI TVRDE

KONAČNO OTKRIVEN UZROK MIGRENE: Tajna ali i rešenje za glavobolje krije se u OVIM MIŠIĆIMA

Zdravlje -

Tenzione glavobolje i migrene su najčešći tipovi bolova u glavi, ali stručnjaci do sada nisu imali tačan uzrok ovih stanja.

Istraživački tim u Nemačkoj proučavao je magnetnu rezonancu (MRI) 50 pacijenata kako bi analizirao veze između učestalosti glavobolje, bolova u vratu i okidačkih tačaka mišića lica.

Posebno su se fokusirali na trapezoidne mišiće, par velikih, trouglastih tkiva koje se protežu preko zadnjeg dela vrata i ramena i vode do glave i lopatica. Istraživači su otkrili da su oni koji pate od glavobolje i migrene tenzijskog tipa pokazali veće opterećenje upravo u tim mišićima vrata. Drugim rečima, glavobolje su rezultat bola u vratu.

Upala u mišićima vrata dovodi do tenzionih glavobolja

MRI skeneri koje su uradili istraživači pokazali su da su u danima kada su učesnici istraživanja patili od bolova u glavi i vratu, takođe su pokazali veći nivo stresa na vratu, što je sugerisalo da su ti mišići bili upaljeni, piše NY Post.

To je navelo stručnjake da zaključe da upala u vratu - koja se može razviti iz nekoliko razloga, uključujući loše držanje, nedostatak sna, povrede i stres - može biti povezana sa tenzijskom glavoboljom i migrenama.

Tretmani koji ciljaju na mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu, kao i glavobolje
Tretmani koji ciljaju na mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu, kao i glavoboljefoto: Shutterstock

- Naši nalazi podržavaju ulogu mišića vrata u patofiziologiji primarnih glavobolja - rekao je dr Niko Solman u izjavi, dodajući moguća rešenja za njihovo rešavanje.

Neinvazivne opcije lečenja glavobolja takođe su efikasne

Doktor Solman je dodao da tretmani koji ciljaju na mišiće vrata mogu dovesti do istovremenog ublažavanja bolova u vratu, kao i glavobolje.

On je takođe primetio da neinvazivne opcije lečenja koje direktno ciljaju na mesto bolova u mišićima vrata - kao što su masaža ili akupunktura - mogu biti veoma efikasne i bezbednije od lekova.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/nypost.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track