KOJE ZDRAVSTVENE RIZIKE NOSI PALJENJE MIRISNIH SVEĆA? Ako imate astmu ili ste skloni alergijama važno je da znate OVO
Foto: Shutterstock

oprez

KOJE ZDRAVSTVENE RIZIKE NOSI PALJENJE MIRISNIH SVEĆA? Ako imate astmu ili ste skloni alergijama važno je da znate OVO

Zdravlje -

Korišćenje mirisnih sveća je način da vaš dom zamiriše, da prostor ispunite umirujućim svetlom i da se opustite. Međutim, stručnjaci tvrde da njihova upotreba može povećati rizik od određenih zdravstvenih problema.

Upotreba mirisnih sveća dovodi se u vezi sa migrenama, iritacijom oka i grla i većim rizikom od respiratornih oboljenja.

- To je zato što sveće oslobađaju sitne čestice drugih zagađivača kada izgore. Osim čestog provetravanja naših domova, najbolji način za poboljšanje kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru je smanjenje količine hemikalija koje koristimo - kaže Tamaš Pandić, specijalista za javno zdravlje na Univerzitetu Semmelvajs u Mađarskoj i dodaje da mirisne sveće mogu pogoršati već postojeća stanja kao što je astma.

Određeni sastojci utiču na nervni sistem, iritaciju kože i alergije

Neki proizvođači sveća koriste esencijalna ulja da bi izbegli nedostatke veštačkih mirisa, ali ovo takođe nosi sa sobom određene zdravstvene rizike.

Na primer, tujon, koji se nalazi u esencijalnim uljima, povezan je sa oštećenjem nervnog sistema. Dok cinamaldehid, koji se koristi u nekim svećama sa mirisom cimeta, može izazvati iritaciju kože i alergijsku reakciju.

mirisne sveće
foto: Shutterstock

Paljenje sveća može dovesti i do problem sa plućima

Pojedini proizvođači sveća takođe koriste fitilj gde je pamuk omotan oko drugog materijala, kao što je metal, stvarajući otrovnu čađ, što takođe može dovesti do problema sa plućima.

- Bez obzira na to da li su veštačke ili prirodne, svaka strana supstanca za organizam predstavlja hemijsku opasnost. Možda nisu kancerogene, ali ove supstance dodatno opterećuju jetru, a ni naši metabolički procesi nisu spremni da ih prerade - dodaje Pandić.

Nisu samo sveće te koje proizvode zagađenje u zatvorenom prostoru, već i drugi proizvodi, kao što su sprejevi za čišćenje, vejp, pa čak i nameštaj.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track