7 ZDRAVSTVENIH PREDNOSTI NOŠENJA VUNENIH ČARAPA: Evo kako utiču na kožu, san, menopauzu...
Foto: Shutterstock

dobro je znati

7 ZDRAVSTVENIH PREDNOSTI NOŠENJA VUNENIH ČARAPA: Evo kako utiču na kožu, san, menopauzu...

Zdravlje -

Nošenje vunenih čarapa ne samo da će nas odlično zagrejati već ima i dosta zdravstvenih prednosti. Vunene čarape ranije su bile neizostavne tokom zimskih meseci a sada su ih neopravdano zamenile drugačiji i jeftiniji primerci, ali sa manje zdravstvenih dobrobiti.

Nošenjem ovog prirodnog materijala, naročito tokom noći, naš organizam bolje će moći da uspostavi pravilnu fizičku i termičku regulaciju.

Prirodne zdravstvene prednosti nošenja vunenih čarapa su ogromne. Ne samo da su veoma tople, veći poboljšavaju san, mogu da pomognu kod problema sa kožom, imaju antibakterijska svojstva a prijaju i osobama koje imaju problema sa astomom.

Vuna podstiče cirkulaciju i pomaže da lakše zaspimo

Ovo je veoma važno jer cirkulacija u perifernim delovima tela tokom hladnih meseci može biti mnogo slabija od onoga što bi se moglo nazvati zdravom.

Nošenje vunenih čarapa tokom noći pomaže nam i da brže zaspimo. Istraživači sa univerziteta u Sidneju došli su do zaključka da se sa vunenim čarapama zaspi oko 15 minuta pre nego bez njih. Učesnici koji su u studiji nosili vunene pidžame takođe su zaspali u proseku 10 minuta pre svojih kolega koji su nosili pamuk i poliester.

Vuna će vam pomoći da postignete savršenu temperaturu tela
Vuna će vam pomoći da postignete savršenu temperaturu telafoto: Shutterstock

Vuna je prirodno veoma dobra u kontroli telesne temperature. Tokom hladnih meseci, sićušni "vazdušni džepovi" koji ispunjavaju vuneno vlakno deluju kao prirodni izolator. Bez obzira kakvo je vreme ili doba godine, vuna će vam pomoći da postignete savršenu temperaturu, što će vam pomoći da postignete odličan noćni san.

Vunene čarape uspešno apsorbuju vlagu

Vuna je puna proteina sa visokim sadržajem sumpora koji privlače i apsorbuju molekule vode do te mere da vuna može da apsorbuje 30% svoje težine u vodi, a da se i dalje osećate suvo.

Studija koju je sproveo Univerzitet u Velsu merila je efekte vlakana na san ljudi. Otkrili su da ne samo da je vuna održavala njihovu kožu suvom, već je takođe rezultirala nižim otkucajima srca učesnika koji su koristili vunu.

Takođe, prijatan osećaj topline na nogama, koji pružaju vunene čarape, sprečava pojavu noćnog znojenja i valunga kod žena u menopauzi.

U vunenim čarapama nećete imati problema sa znojenjem stopala
U vunenim čarapama nećete imati problema sa znojenjem stopalafoto: Shutterstock

Vuna ima antibakterijske efekte

Tokom zime svi smo podložni znojenju, jer nosimo mnogo slojeva garderobe i boravimo toplotom u zatvorenom prostoru. Štetan uticaj toplote i suvog vazduha na našu kožu može uključivati atletsko stopalo, bradavice i bakterijske infekcije.

U vunenim čarapama ne samo da nećete imati problema sa znojenjem stopala, već imaju i antibakterijski efekat, što isključuje pojavu bakterijskih, pa čak i gljivičnih infekcija na stopalima.

Vuna prija osobama koje imaju probleme sa kožom

Studija sprovedena u Melburnu koja je uključivala bebe i malu decu, pokazala je da osnovni slojevi merino vune imaju značajne prednosti u poboljšanju simptoma ekcema u poređenju sa pamukom. Oni su dokumentovali značajno smanjene iritacije kože i poboljšanje mentalnog i fizičkog blagostanja.

Vuneen čarape pomoći će vam da lakše zaspite
Vuneen čarape pomoći će vam da lakše zaspitefoto: Shutterstock

Vuna smanjuje simptome fibromialgije

Tokom zime, prehlada može pogoršati simptome FMS (sindroma fibromialgije). Fibromialgija izaziva bolove u celom telu, a ponekad može izazvati osećaj peckanja ili duboke ubodne bolove oko zglobova. Ovo može učiniti jednostavne dnevne zadatke, kao što su spavanje ili vežbanje, sve težim.

Zabeleženo je da vunena posteljina, vunene pidžame i vuneni čaršavi deluju kao terapija protiv bolova kod sindroma fibromialgije.

Studija koju je sproveo dr Kija na Univerzitetu Ataturk proučavala je 50 ljudi sa fibromialgijom i otkrila da je grupa koja je nosila vunu i koristila svu vunenu posteljinu (uključujući vunenu posteljinu i jorgan) prijavila „značajno poboljšanje u njihovom stanju“.

Ovo je uključivalo smanjenje bola, smanjenje osetljivih tačaka i smanjenje efekata fibromialgije na njihov svakodnevni život.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/hayat.ba/welan-tiree.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track