5 NAMIRNICA KOJE POMAŽU KOD UPALE SINUSA: Jačaju imunitet i imaju antibakterijski efekat
Foto: Shutterstock

korisni saveti

5 NAMIRNICA KOJE POMAŽU KOD UPALE SINUSA: Jačaju imunitet i imaju antibakterijski efekat

Zdravlje -

Glavobolja i zapušen nos su glavni znaci da imate infekciju sinusa. Na sreću, postoje određene namirnice koje jačaju imunitet i pomažu u ublažavanju simptoma ove neprijatne pojave.

Sinusi se nalaze duž očiju, nosa, jagodica i čela, a sluzokože oblažu ove šupljine i proizvode sluz koja filtrira bakterije. Ova sluz obično teče iz nosa, ali prehlade, respiratorne infekcije, alergije ili devijacija septuma mogu uzrokovati upalu i otok nosnih prolaza.

Dakle, začepljeni sinusi mogu uzrokovati nakupljanje sluzi ispunjene bakterijama, što zauzvrat može dovesti do infekcije sinusa. Zbog toga se, kako bi se lakše izborilo s upalom, pored lekova, preporučuje unos više tečnosti i uravnotežena ishrana.

A ovo su namirnice koje favoriti u borbi sa začepljenim sinusima:

đumbir
foto: Profimedia

Đumbir

Đumbir je još jedna od najboljih namirnica za upalu sinusa, posebno ako alergije izazivaju probleme sa sinusima. Studija iz aprila 2020. objavljena u BMC Complementary Medicine and Therapies otkrila je da uzimanje 500 miligrama ekstrakta đumbira svaki dan ublažava simptome alergije poput začepljenog i curenja iz nosa jednako efikasno kao i uzimanje 10 miligrama antiinflamatornog leka.

Ako nemate ekstrakt đumbira, napravite čaj od đumbira. Sok od đumbira bez dodatog šećera takođe može biti jedno od najboljih pića za infekcije sinusa.

Beli luk

Iseckani beli luk oslobađa alicin, supstancu koja može imati antibakterijsko i antimikrobno dejstvo u borbi protiv virusa. Ova antibakterijska svojstva mogu pomoći u ublažavanju problema sa sinusima, prehladama i nagomilavanjem sluzi. Međutim, prema Medicinskom univerzitetu u Ročesteru, potrebno je više istraživanja da bi se bolje razumelo kako beli luk može da leči ove probleme.

Crni luk

Kao i beli luk, luk može imati slične antibakterijske efekte. Takođe sadrži alicin, koji može pomoći u lečenju simptoma sinusne infekcije kao što je začepljen nos.

jagode, Borovnice
foto: Profimedia

Šareno voće i povrće

Prema studiji iz 2013. objavljenoj u Advances in Nutrition, određena jedinjenja u voću i povrću jarkih boja kao što su karotenoidi i flavonoidi mogu imati antiinflamatorne i antioksidativne efekte koji pomažu vašem telu da bolje funkcioniše i čak se može boriti protiv infekcija. Tu se uglavnom misli na ove vrste voća i povrća: jagode, borovnice, trešnje, pomorandže, paradajz, spanać i kelj.

Začinjena hrana

Začinjena hrana takođe može biti dobra za jelo kada imate infekciju sinusa. To je zato što kapsaicin, supstanca koja se nalazi u ljutim papričicama, može pomoći u razređivanju sluzi, što pomaže u ublažavanju nealergijskih simptoma poput začepljenog nosa.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track