ZBOG ČEGA SE HRKANJE TOKOM ZIME POJAČAVA? Uvedite OVU VEŽBU od 30 sekundi i olakšajte simptome
Foto: Shutterstock

za miran san

ZBOG ČEGA SE HRKANJE TOKOM ZIME POJAČAVA? Uvedite OVU VEŽBU od 30 sekundi i olakšajte simptome

Zdravlje -

Hrkači često postaju glasniji tokom hladnijih meseci, što je loša vest za one koji spavaju pored njih. Međutim, jednostavna vežba od 30 sekundi može vam obezbediti dobar i kvalitetan noćni odmor.

Stručnjaci kažu da do pojačavanja hrkanja tokom zime dolazi zato što je vazduh generalno suvlji tokom hladnijih meseci, što može izazvati začepljenje nosa i grla. Takođe, više vremena provodimo u zatvorenom prostoru zimi, što često dovodi do „manje ventilacije i više prašine u vazduhu“ i na taj način hrkanje se može pojačati.

Čak i nošenje deblje pidžame da biste se zagrejali dok temperature padaju napolju može da izvrši pritisak na grudi i grlo, pogoršavajući stanje.

Ove vežbe sa jezikom smanjuju hrkanje

Ako vam je dosadilo da spavate na sofi nakon što probudite celu kuću - postoje jednostavni trikovi za sprečavanje hrkanja. Ova vežba traje samo 30 sekundi i može dovesti do impresivnih 59 odsto smanjenja hrkanja.

Stručnjaci preporučuje da hrkači dodaju vežbu za jezik u trajanju od 30 sekundi svojoj noćnoj rutini, jer jačanje ovih mišića može pomoći u ublažavanju hrkanja. Zatvorite usta i pomerajte jezik u jednom pravcu 10 puta, zatim u drugom pravcu 10 puta, pa u trećem smeru za poslednju rundu. Prema rečima stručnjaka, poboljšanje se može osetiti nakon samo tri nFoći.

apneja, prekid disanja u snu, hrkanje
foto: Shutterstock

Još jedna vežba za jezik uključuje postavljanje vrha jezika na unutrašnju stranu gornjih prednjih zuba. Zatim polako klizite vrhom jezika unazad duž gornjeg nepca. Ovo treba ponoviti pet do 10 puta.

Glasno hrkanje može biti uobičajeni simptom apneje

Iako se hrkanje može posmatrati samo kao dosadna navika, ono može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) zapravo navodi glasno hrkanje kao uobičajeni simptom apneje u snu (stanje koje uzrokuje prekid disanja tokom sna).

Ako se ne leči, prekid disanja u snu može postati mnogo ozbiljnija i počeće da utiče na druge zdravstvene markere poput krvnog pritiska. Ukoliko sumnjate da imate apneju, obavezno se javite lekaru koji će postaviti dijagnozu i odrediti terapiju tj. posavetovaće vas na koji način ovaj problem možete rešiti.

Prenela: O.M.

(kurir.rs./mirror.co.uk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track