OVO JE GREŠKA KOJU MNOGI PRAVE NAKON BUĐENJA: Remeti koncentraciju i zbog nje se osećate UMORNO
Foto: Shutterstock

STRUČNJAK OTKRIVA

OVO JE GREŠKA KOJU MNOGI PRAVE NAKON BUĐENJA: Remeti koncentraciju i zbog nje se osećate UMORNO

Zdravlje -

Ako želimo da bolje spavamo i da se odmorimo, moramo izbegavati nekoliko stvari. Znamo da kvalitet sna može narušiti teška hrana, alkohol, korišćenje mobilnih telefona i gledanje televizije u spavaćoj sobi. Ali psihijatar Čester Vu tvrdi da postoji jedna greška koju mnogi ljudi prave kada se probude.

- Ležanje u krevetu nakon buđenja je velika prepreka dobrom snu - rekao je dr Vu. On je istakao da nikada ne leži u krevetu, osim ako se ne radi o aktivnostima vezanim za spavanje i intimnost.

Sa njegovim mišljenjem se slaže i neuronaučnik Čelsi Roršajb.

- Čim se probudim, ustajem iz kreveta. Tako moj mozak shvata da je spavaća soba samo mesto za odmor, što pospešuje kvalitetan san - objasnila je ona.

Stručnjak za spavanje Carleara Veis objasnila je koji su nedostaci lenčarenja u krevetu nakon buđenja.

- Poštovanje redovnog vreme buđenja pomaže biološkom satu da reguliše fiziološke funkcije, a ne samo san. Duže spavanje i izležavanje vikendom dovodi do "socijalnog džet lega" i izaziva poteškoće u koncentraciji, umor, razdražljivost i glavobolje - tvrdi ona.

Održavanje doslednog rasporeda spavanja važno je kako biste obezbedili kvalitetan san
Održavanje doslednog rasporeda spavanja važno je kako biste obezbedili kvalitetan san foto: Profimedia

Doktor Raj Dasgupta kaže da je malo verovatno da će izležavanje u krevetu nakon buđenja imati dugoročan uticaj na ukupan kvalitet sna, ali ističe da je važno imati redovan raspored spavanja.

- Održavanje doslednog rasporeda spavanja, gde se budite i idete u krevet u isto vreme svakog dana, zaista je važno kako biste obezbedili kvalitetan san - naveo je on.

Prenela: O.M.

(kurir.rs/index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track