KOLIKO JE BEZBEDNO PO ZDRAVLJE ČUVATI OTVORENE KONZERVE U FRIŽIDERU? Ukoliko poštujete OVO PRAVILO zaštitićete se od bakterija
Foto: Shutterstock

oprezno

KOLIKO JE BEZBEDNO PO ZDRAVLJE ČUVATI OTVORENE KONZERVE U FRIŽIDERU? Ukoliko poštujete OVO PRAVILO zaštitićete se od bakterija

Zdravlje -

Većina nas ima lošu naviku, poput čuvanja konzervirane hrana. Najlakše je otvoriti konzervu leblebija i ono što ne pojedete prekrijete plastičnom folijom i stavite u frižider dok ne odlučite da iskoristite ostatak. Mnogi stručnjaci tvrde kako držanje otvorene konzerve u frižideru nije najbolja praksa jer nije bezbedno po zdravlje. Koliko je to tačno?

Prema USDA izveštaju (Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država) o bezbednosti hrane, potpuno je bezbedno čuvati neiskorišćene ostatke konzervirane hrane. Međutim, i USDA i Gitanjali Kundu, docent biologije na Brukdale Komjuniti koledža u Linkroftu, Nju Džersi, slažu se da prebacivanje ostataka hrane u staklenu ili plastičnu posudu može da pomogne u očuvanju kvaliteta i ukusa hrane.

Pošto izlaganje hrane kiseoniku takođe izlaže bakterijama i mikroorganizmima u vazduhu, Kundu preporučuje da uvek zatvorite svoje posude u kojima čuvate hranu. Ako to ne učinite, mogli biste rizikovati da izložite ostatke hrane klicama iz vazduha, od kojih bi neke mogle ida loše utiču na vaše zdravlje.

- Takođe postoji zabrinutost zbog prisustva BPA hemikalija u limenkama koji bi mogao da „iscuri iz aluminijuma i kalaja - ističe Kundui.

Stručnjaci predlažu da izbegavate stavljanja otvorene konzerve u frižider
Stručnjaci predlažu da izbegavate stavljanja otvorene konzerve u frižiderfoto: Shutterstock

Smatra se da BPA, premaz koji oblaže unutrašnjost mnogih limenki, oponaša estrogen i može biti povezan sa „razvojom karcinoma“, prema studiji iz januara 2015. objavljenoj na portalu „Medicine“, iako je potrebno više istraživanja na ljudima.

Utvrđeno je i da izloženost malim dozama BPA izaziva hemorezistenciju na inače efikasne tretmane kancera, prema sveobuhvatnom pregledu objavljenom u ‌Environmental Science and Pollution Research‌ u martu 2021.

Ipak, možda ne bi bilo loše da se odlučite za konzerviranu hranu koja jasno piše da ne sadrži ova premaz kada je to moguće.

Koliko dugo hrana može da ostane sveža u konzervi?

Vrsta hrane koju imate u toj otvorenoj konzervi može vam pomoći da odredite koliko dugo možete da je držite u frižideru.

- Visokokoncentrovana konzervirana roba, poput kondenzovanog mleka, često ostaje bezbedna za konzumaciju duže od manje konzervirane hrane, poput pileće supe, kaže Kundu, dodajući da će se meki konzervirani sirevi poput mocarele pokvariti brže od crnog pasulja.

Kundu predlaže izbegavanje stavljanja otvorene konzerve u frižider.

- Trebalo bi da stavite hranu u staklenu ili plastičnu posudu i dobro je zatvorite kako biste sprečili prodor mikroorganizmima - savetuje ona.

Pripazite na oštećene konzerve, jer one mogu sadržati zagađivače kao što je ‌Clostridium botulinum‌
Pripazite na oštećene konzerve, jer one mogu sadržati zagađivače kao što je ‌Clostridium botulinum‌foto: Shutterstock

Da li je konzervisana hrana uopšte zdrava?

U frižideru ili ne, imajte na umu da konzervirana hrana često sadrži više soli.

- Konzervisana hrana često sadrži konzervanse, a neka se čuva usoljena - kaže Kundu. Brzo ispiranje pod mlazom mlake vode može pomoći da se delimično ukloni so iz konzervisane hrane.

Uprava za hranu i lekove (FDA) upozorava da pazite na oštećene konzerve, jer one mogu sadržati zagađivače kao što je ‌Clostridium botulinum‌, koji može izazvati botulizam (trovanje).

Prenela: O.M.

(kurir.rs/livestrong.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track