Kako da sprečite bol u vratu i leđima nakon učenja? Samo ovo je dobar položaj za sedenje i izgleda ovako
Foto: Profimedia

FIZIOTERAPEUT OTKRIVA

Kako da sprečite bol u vratu i leđima nakon učenja? Samo ovo je dobar položaj za sedenje i izgleda ovako

Zdravlje -

Sezona je ispitnih rokova, a za većinu studenata ovaj period uključuje duge noći provedene nad knjigama ili laptop računarima. Učenje lako preuzima sav fokus studenata i često se zanemaruje opterećenje vrata ili leđa koje može da izazove bolove, a to je sigurno ono što najmanje želite. Evo kako možete da sprečite bolove u vratu ili leđima, a ujedno i da poboljšate vašu sposobnost učenja.

Šta je uzrok bola u vratu ili leđima tokom učenja?

- Tokom perioda studiranja vaše držanje je daleko najuticajniji faktor kada je u pitanju bol u vratu/leđima. Pogrbljeno sedenje, sa položajem glave napred dovodi do zatezanja ili slabljenja mišića, pa će bolovi u vratu ili leđima sigurno uslediti - kaže Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeut.

Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeut
Vukadin Spalević, strukovni fizioterapeutfoto: Privatna Arhiva

Imperativ je da budete svesni svog držanja tokom učenja, ali kako znati da li zauzimate pravilan položaj.

- Pravilno sedenje tokom dužeg perioda učenja je neophodno. Dobar položaj uključuje stopala ravna na tlu, a kolena bi trebalo da budu direktno iznad članaka. Leđa bi trebalo da budu pod pravim uglom u odnosu na kolena, što znači da vaše uši treba da budu direktno iznad ramena koja treba da budu direktno iznad kukova.

Kako da organizujete radni prostor?

Kada je u pitanju pravilo držanje, od značaja je dobro organizovan prostor.

- Ako učite na laptop računaru, način na koji postavite ekran će uticati na vaše držanje, posebno na vrat. Idealno je da ekran bude podignut do nivoa očiju, omogućavajući vam da čitate bez naginjanja vrata ili savijanja ramena - savetuje naš sagovornik.

rad na računaru, umorne oči
foto: Prodimedia

Usvajanje ovih saveta ne samo da će pomoći u sprečavanju bolova u vratu ili leđima, već će imati pozitivan uticaj na vaše zdravlje, ali i na vaše ocene.

Pored svih navedenih saveta, kaže, obavezno pravite i redovne pauze.

- Možda ćete se osećati kao da je pauza gubljenje vremena, ali barem svakih sat vremena ustanite, prošetajte okolo, protegnite se, ne potcenjujte problem koji može nastati stalnim statičnim položajem. Usvajanje ovih saveta ne samo da će pomoći u sprečavanju bolova u vratu ili leđima, već će imati pozitivan uticaj na vaše zdravlje, ali i na vaše ocene.

Izvor: A.V./Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track