Kada je neophodno uklanjanje mladeža? Evo koje promene zahtevaju hitan pregled dermatologa
Foto: Privatna Arhiva, Shutterstock

Prim. dr gorana isailović, dermatovenerolog

Kada je neophodno uklanjanje mladeža? Evo koje promene zahtevaju hitan pregled dermatologa

Zdravlje -

Mladeži su uobičajene izrasline na koži a svako od nas ima u proseku 10 do 40 mladeža. Većina mladeža je bezopasna i nema razloga za brigu. Osim ako mladež nije kancerogen, ne morate ga uklanjati osim ako vam smeta. O pregledu mladeža i uklanjanju, za Zdravlje Kurir govori prim. dr Gorana Isailović, dermatovenerolog.

Ukoliko vam se ne sviđa način na koji mladež utiče na vaš izgled, ili ako se nalazi na mestu koje je često u dodiru da garderobom ili nakitom, pa se na taj način iritira, može se uraditi njegovo uklanjanje. A na ovaj način radi se pregled tj. kontrola mladeža.

- Kontrola mladeža spada u rutinsku preventivnu zdravstvenu proceduru koja se sprovodi jednom godisnje nakon 12. godine. U dermatološkoj ordinaciji pregleda se koža čitavog tela od glave do šaka i stopala. Koža se pregleda instrumentom dermoskopom. Pregledaju se sve promene na koži pri čemu se posebna pažnja poklanja pigmentovanim promenama. Pigmentovane promene koje posmatramo dermoskopom mogu biti tamno i svetlje smeđe boje, crvene, plave ili bele boje - objašnajva dr Isailović.

pregled mladeža, dermoskop
foto: Shutterstock

Neophodno je štititi regije sa mladežima od izlaganja suncu

Pored mladeža sa kojima se rađamo, postoje i oni koji se javljaju vremenom kako na pokrivenim regijama tako i na oni delovima tela koji su izloženi sunčevim zracima. zato je veoma važno štititi regije na kojima postoje mladeži.

- Neki melanocitni mladeži javljaju se od rođenja i ranog uzrasta i to u takozvani urođeni i li kongenitalni mladeži. Neki mladeži nastaju tokom života i mogu se naći na suncu izloženim regijama kože i na pokrivenim regijama. Iako sunčeva svetlost nije jedini faktor maligne promene melanocitnih mladeža, svakako treba štititi mladeže od prekomernog izlaganja kako UVA,UVB, UVC zracima kao i Infracrvenim zracima suncevog spektra - kaže dr Isailović.

Promene u boji, veličini, simetriji alarm su za posetu dermatologu

Važno je na vreme uočiti bilo koju promenu na mladežu i javiti se dermatologu koji će ga detaljno pregledati i proveriti da li je u pitanju maligna promena.

- Maligne promene na mladežu označavamo kao promene u vidu asimetrije, izmene karakteristika ivica mladeža koje postaju granulirane ili čupkaste, izmene boje (pojava crvene, bele i plave na smeđoj osnovi melanocitnog mladeža), pojava izdignuća na površini mladeža, rast mladeža u jedinici vremena. ( A, B, C, D, E) - objašnjava dr Isailović i dodaje:

- Pored ovih klinickih kriterijuma postoji više dermoskopskih kriterijuma koji ukazuju na to da je mladež sklon da se maligno promeni, tj. da je manje ili više displastican.

uklanjanje mladeža
foto: Shutterstock

Maligne promene mogu se javiti na već postojećim melanocitnim mladežima, kaže dr isailović, i dodaje da moramo voditi računa i o tome da se maligni melanom može razviti u čak 30 odsto slučajeva na novostvorenim promenama koje od početka imaju maligni potencijal.

- Zato se savetuje rutinska kontrola mladeža jednom godišnje i kod onih pacijenata kod kojih na prethodnom pregledu nisu uočeni znaci atipije na postojećim mladežima - objašnjava dr Isailović i dodaje:

- Statistički gledano, potencijalno su opasniji mladeži na donjim ekstremitetima kod zena i mladezi na trupu: grudima i leđima kod muškaraca. Uvek treba pogledati i kožu na sakama i stopalima i proveriti prisustvo akralnih nevusa, kao i mladeže na licu, vratu, ušima, poglavini. Treba proveriti i moguće prisustvo mladeža u genitalnoj regiji.

Kada se uoči mladež koji ima znake atipije (displastici mladež), objašnjava doktorka, on se uklanja hirurškim putem i šalje se na histopatološku analizu nezavisno od godišnjeg doba.

- U nekim slučajevima ispituje se i regionalni limfničvor (čvor strazar). Posmatra se dubina pandora melanocita po Brelowu i Clarcku kao i maligni potencijal pojedinacnih celija. Ukoliko pacijent ima veci broj displasticnih mladeza (takozvani displasticni nevus sindrom) poželjno je da se pacijent uputi na snimanje Molemaksom ili fotofinderrom kojim se prati lokalizacija i promene u jedinici vremena svih postojećih mladeža.

Koža pacijenta sa većim brojem potencijalno displasticnih mladeža obavezno se štiti odecom sa SPF faktorom, kremama sa sun block osobinama i oralnom fotoprotekcijom.

I nakon što se mladeži uklone, važno je pratiti mesto na kom je mladež bio.

- Tokom rutinske kontrole jednom godisnje prate se i moguće promene na ozljcima na mestu uklonjenih mladeža. Nekada se javljaju i takozvane rekurentne promene, tj. ponovna pojava mladeza.

Mladež, Mladeži, Uklanjanje Mladeža
foto: Shutterstock

Kako se radi uklanjanje mladeža?

Dermatolog obično može ukloniti mladež tokom rutinske posete ordinaciji. Ponekad je neophodna i naknadna poseta da bi se završilo uklanjanje mladeža, navodi portal Healthline.

Za uklanjanje mladeža koriste se dve glavne vrste hirurških procedura:

Zamrzavanje - Za ovu proceduru koristi se mala količina tečnog azota za uklanjanje nekanceroznog mladeža

Spaljivanje - Ova procedura koristi električnu struju za sagorevanje gornjih slojeva nekanceroznog mladeža. Može biti potrebno više od jedne sesije da se završi uklanjanje mladeža.

Površinsko uklanjanje - Ova procedura uključuje upotrebu hirurške oštrice za uklanjanje mladeža sa površine kože.

Ekscizija - Ova procedura ide dublje od površine kože da bi se ceo mladež izrezao i koža ponovo spojila. Ova vrsta uklanjanja se obično koristi ako je mladež kancerogen.

Posavetujte se sa dermatologom ako želite da uklonite mladež koji vam smeta. I svakako zakažite pregled ako su se madeži promenili, što bi mogao biti znak raka kože. Lekar može da uradi biopsiju ukoliko postoji potreba, što znači da se uzima mali uzorak mladeža da bi se testirao pod mikroskopom.

Olivera Marković/healthline.com/kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track