Muzikoterapija je jeftin i moćan lek: Bah za snižavanje pritiska, Verdi za migrenu, a Mocart za jači libido
Foto: Shutterstock

Saveti zlata vredni

Muzikoterapija je jeftin i moćan lek: Bah za snižavanje pritiska, Verdi za migrenu, a Mocart za jači libido

Zdravlje -


Muzikoterapija je jeftin i moćan lek, a kao najbolja pokazala se klasična muzika. Muzika ublažava depresiju i relaksira, podstiče imaginaciju i inicijativu, jača volju, deluje poput analgetika, snižava krvni pritisak, otklanja stres, daje samopouzdanje i harmonizuje celokupan organizam.

Nauka to objašnjava na sledeći način: prijatni tonovi deluju na deo mozga koji prima i prerađuje informacije dobijene posredstvom čula, što smanjuje lučenje hormona stresa i podstiče produkciju prirodnih analgetika i endorfina – hormona sreće.

– Ako je muzika izabrana tako da maksimalno prija vašem organizmu i vašim čulima, ona će izazati povećano lučenje endorfina, hormona zadovoljstva koji složenim mehanizmima prouzrokuju sniženje broja otkucaja srca i smanjenje vrednosti krvnog pritiska. Samim tim se smanje opterećenje srca i optimizuje se njegov rad. Ipak, sama muzika ne može da izleči hipertenziju, ali može da je drži pod kontolom – kaže Aleksandra Paladin, muzikolog i muzikoterapeut.

Kao i lekovi, muzika mora da se konzumira najmanje dva puta dnevno sedam do dvanaest dana kako bi se postigli trajni rezultati.

Jača samopouzdanje i socijalne odnose

Džez muzičar Stenli Džordan, takođe je pobornik muzikoterapije. On je istraživao kako muzika može da poboljša samopouzdanje i socijalne odnose među ljudima. Kao deo svoje inicijative u okviru muzičke terapije Stenli redovno nastupa u bolnicama i domovima za nemoćne. U nekim zemljama Evropske unije postoji čak i zakon o muzikoterapiji.

Iako i Srbija ima stručnjake za ovakvu vrstu lečenja, muzikoterapija nije potpuno zaživela. Ono što trenutno možemo jeste da slušamo svoju omiljenu muziku kod kuće i pustimo da tonovi diktiraju svoje.

Prema Pitagori, odnos čoveka i muzike odraz je harmonije koja vlada u svemiru. Brojne naučne studije dokazale su da muzikoterapija utiče na razvoj psihomotornih sposobnosti, da pozitivno deluje na sluh i koncentraciju, pomaže usvajanje socijalnih veština, podstiče razvoj dece sa cerebralnom paralizom…

A ŠTA ČIJA MUZIKA ISCELJUJE?

Johan Sebastijan Bah – Njegova muzika je dobra uz terapiju za snižavanje visokog krvnog pritiska.

Đuzepe Verdi – Njegove note mogu da pomognu u lečenju migrene.

Antonio Vivaldi – Dela ovog slavnog kompozitora pomažu u lečenju epilepsije.

Mocart – Preporučljivo je da je slušaju muškarci sa erektilnom disfunkcijom.

Antonjin Dvoržak – Zaključeno je da bi bilo dobro da ovu muziku slušaju osobe sa hipotenzijom.

Mihail Glinka – Njegova muzika, zvanično je utvrđeno, prija dijabetičarima.

Johanes Brams – Astmatičari bi trebalo da slušaju njegovu muziku.

Čajkovski i Nofler – Preporučuje se osobama koje imaju kombinaciju srčane slabosti, hipertenzije i povišenog holesterola.

Anunci Paul Mantovani i Grigovo „Jutro” – Trebalo bi da slušaju pacijenti koji imaju srčanu slabost i dijabetes.

Izvor: Zdravaiprava/Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track