Da li dehidratacija može dovesti do bola u grudima? Ako osetite ove simptome, odmah popijte čašu vode
Foto: Shutterstock

važno je prepoznati

Da li dehidratacija može dovesti do bola u grudima? Ako osetite ove simptome, odmah popijte čašu vode

Zdravlje -

Osim žeđi, nedostatak tečnosti u organizmu može izazvati vrtoglavicu, suva usta, pa čak i glavobolje i bolove. Ali može li dehidracija izazvati bol u grudima koji osećate s vremena na vreme?

Naša tela se sastoje od 60 procenata vode (koja nam pomaže da regulišemo telesnu temperaturu i prenosimo kiseonik i hranljive materije do svih ćelija), tako da je logično da kada je ne pijemo dovoljno, ne osećamo se dobro.

Bol u grudima nije tipičan simptom blage dehidracije (češće nastaje zbog lošeg varenja ili anksioznosti). Ali teška dehidratacija može smanjiti vaš krvni pritisak, što može dovesti do tog neprijatnog osećaja u grudima.

Zašto dehidracija izaziva bol u grudima?

Kada ste veoma dehidrirani, vaš krvni pritisak pada i manje sveže krvi, kiseonika i hranljivih materija se transportuje do vaših organa. Kao odgovor, vaše telo pokušava da podigne vaš krvni pritisak povećavajući broj otkucaja srca i sužavajući krvne sudove.

- Ovaj povećan broj otkucaja srca može se osećati kao lupanje srca ili čak bol u grudima za neke ljude - kaže Mark Taub, medicinski direktor hitnih službi u medicinskom centru Memorial Care Saddleback, Kalifornija.

Što je gora dehidracija, veća je verovatnoća da ćete osetiti ove efekte. U nekim slučajevima, srčani efekti dehidracije, kao što su bol u grudima ili ubrzani rad srca, mogu biti znak nekog srčanog problema koji je ostao nerešen.

U oba slučaja, dehidracija koja je dostigla tačku da vas bole grudi zahteva medicinsku pomoć.

- Svaku situaciju u kojoj osoba ima bol u grudima, bez obzira na kontekst, uvek treba smatrati ozbiljnom i o njoj razgovarati sa lekarom - kaže dr Hames.

Vaš lekar može da uradi analizu krvi ili testove kao što su EKG i ehokardiogram, da bi isključio probleme sa srcem.

dehidratacija
foto: Shutterstock

Neželjeni efekti dehidracije

Vaše telo ima mnogo drugih načina da vam pokaže da morate da unosite više vode.

- Žeđ je verovatno najbolji pokazatelj da je našem telu potrebna tečnost - kaže dr Hames. Drugi znaci koji ukazuju da biste mogli biti dehidrirani uključuju sledeće, prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci (NLM):

Znaci opasne dehidracije uključuju:

  • konfuziju
  • nesvesticu
  • nedostatak mokrenju
  • brze otkucaje srca
  • ubrzano disanje
  • šok

Ako počnete da osećate bilo koji od ovih simptoma, pozovite svog lekara i idite u najbližu hitnu pomoć što je pre moguće.

Kako lečiti i sprečiti dehidraciju?

Najbolji način za lečenje i prevenciju dehidracije? Pijete dovoljno vode, kaže dr Hames. Vaše tačne potrebe za hidratacijom zavisiće od faktora kao što su vaše godine, težina i nivo aktivnosti. Stručnjaci sa klinice Mejo navode da bi trebalo da težimo unosu oko 9 do 12 šoljica vode dnevno.

Ako ste fizički aktivniji ili se znojite više nego inače, dr Taub preporučuje da povećate unos tečnosti. Znaćete da vaše telo dobija dovoljno vode ako vam je urin boje slame ili limunade, navodi klinika Mejo. Ako počne više da liči na sok od jabuke, dehidrirani ste.

ispijanje vode, dehidatacija, hidratacija
foto: Shutterstock

Čak i ako ste samo malo žedni, počnite da pijuckate.

- Blaga dehidracija se obično može rešiti uzimanjem više tečnosti i verovatno ćete početi da se oporavljate u roku od 15 do 20 minuta - kaže dr Hames.

Iako je obična voda uvek dobar izbor, možete da razmislite i o napitku sa elektrolitima, ako se pojaćano znojite, povraćali te ili ste imali dijareju, objašnajva dr Taub.

Lečenje teške dehidracije, međutim, zahteva medicinsku pomoć, jer može dovesti do oštećenja bubrega.

- Situacije teške dehidracije treba lečiti u medicinskom okruženju uz agresivnu rehidrataciju tečnosti intravenozno i uz pažljivo praćenje - kaže dr Hames.

Prenela: O.M.

(izvor: wellandgood.com/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track