Želite da smršate? Onda preskočite ova dva dodatka kafi
Foto: Shutterstock

lakše do vitke linije

Želite da smršate? Onda preskočite ova dva dodatka kafi

Zdravlje -

Kafa je omiljeno piće u celom svetu i mnogo više od jutarnjeg rituala, a svojom bogatom aromom i intenzivnim ukusom svakodnevno očarava milione ljudi. Ali, ako pokušavate da smršate, dodaci kao što su sirupi sa šećerom, mlečne i nemlečne pavlake i šlagovi sa raznim aromama i prevelikim količinama zaslađivača, pretvaraju ovaj napitak u visokokalorično zadovoljstvo.

Stručnjak za mršavljenje Džoana Ven objasnila je zbog čega ova dva sastojka u kafi treba da izbegavate, i na koji način mogu da otežaju pokušaj gubitka težine.

Aromatizovani sirupi

Iako su privlačni za nepce, aromatizovani sirupi mogu neočekivano da sabotiraju vaše napore za mršavljenje ako ih dodate u kafu. Ovi slatki dodaci ne samo da doprinose povećanju ukupnog unosa kalorija, već mogu delovati i kao okidač za žudnju za više slatke hrane tokom dana.

- Aromatizovani sirupi koji se često koriste za dodavanje slatkoće i ukusa kafi mogu biti iznenađujući izvor skrivenih kalorija i šećera. Iako mogu poboljšati ukus kafe, mnogi aromatizovani sirupi su puni dodanih šećera koji mogu doprineti povećanju telesne težine i učiniti napore za smanjenje telesne težine uzaludni. Ovi sirupi često sadrže visoko fruktozni kukuruzni sirup ili druge zaslađivače, što dovodi do povećanog unosa kalorija bez ikakvih nutritivnih prednosti - objašnjava Ven i dodaje:

- To ne znači da vaša kafa mora da bude bezukusna, ali razmislite o zdravijim alternativama kao što je korišćenje prirodnih zaslađivača, kao što je stevija koja može da doda slatkoću vašoj kafi bez dodatnih kalorija i potencijalnih negativnih efekata na zdravlje kakvo imaju aromatizovani sirupa ili veštački zaslađivači.

Dodaci kafi kao što su sirupi sa šećerom, i aromatizovani šlagovi pretvaraju ovaj napitak u piće visokokalorično zadovoljstvo.
Dodaci kafi kao što su sirupi sa šećerom, i aromatizovani šlagovi pretvaraju ovaj napitak u piće visokokalorično zadovoljstvo.foto: Shutterstock

Aromatizovani mlečni i nemlečni šlag

Šlagovi za kafu često sadrže dodate šećere, veštačke arome i trans masti, što doprinosi povećanju kalorijskog sadržaja pića. Dodati šećeri mogu podići nivo insulina i tako podstaći skladištenje masti, a trans masti mogu biti veoma štetne po zdravlje srca.

- Aromatizvani šlagovi su još jedan uobičajeni dodatak kafi koji može negativno uticati na napore za mršavljenje. Iako su zgodan način za dodavanje ukusa i kremaste teksture kafi, mnogi šlagovi i pavlake za kafe sadrže mnogo šećera i nezdravih masti. Ovi proizvodi često sadrže veštačke arome, konzervanse i hidrogenizovana ulja, što sve može negativno uticati na opšte zdravlje ako se redovno konzumira kaže Ven.

Ona preporučuje da ih zamenite zdravijim dodacima kao što su nezaslađeno bademovo ili ovseno mleko i razni začini za intenzivniji ukus. Odabir zdravijih alternativa, kao što je nezaslađeno bademovo ili ovseno mleko, može vašoj kafi dati kremastu teksturu koju želite, bez prekomernih kalorija i nezdravih aditiva koji se nalaze u aromatizovanim kremama. Osim toga, možete eksperimentisati sa začinima poput cimeta ili muskatnog oraščića kako biste poboljšali ukus kafe, bez potrebe za dodavanjem previše šećera ili pavlake, savetuje Ven.

Prenela: O.M.

(izvor: zivim.gloria.hr/kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track